Falus Ferenc: A kormány zavartan kommunikál, titkolózik, félrebeszél, hazudik – holott járvány van és megelőzési időszak!

0

„Magyarország még a megelőzés időszakában van, a szerdai bejelentéstől alapvetően nem változott a járványügyi helyzet idehaza”

 

– oszlatta el az esetleges túlzó félelmeket Falus Ferenc.

A korábbi tiszti főorvos portálunk megkeresésére leszögezte:

 

„Olyan súlyos gazdasági érdekek forognak kockán, hogy nem lehet megmondani, melyik kormány, mikor és milyen mértékben titkol el, illetve nagyít fel adatokat, tényeket”

 

– ezt is mondta a szakember.

Magyarországon e sorok írásakor 4 új, igazoltan koronavírussal fertőzött esetről olvasható a koronavírusról folyamatos információknak szentelt kormányzati honlapon, amely arról is hírt ad, hogy a karanténba kerültek száma 40, miközben az akkreditált laboratóriumban vizsgált minták száma mindösszesen 269. A honlapot szerdán indították, s lehet, csak véletlen egybeesés, de pont aznap, amikor a miniszterelnök Facebook oldalán bejelentette az első magyarországi igazolt fertőzést, rögtön kettőt (majd csak ezt követően tartott sajtótájékoztatót az Operatív Törzs).

Két nálunk tanuló nemrég Iránban járt iráni diáknál találták meg a vírust. Ezután csütörtökön jött a következő közlés arról, hogy egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje is pozitív lett, majd még aznap a negyedik – az egyik iráni fertőzött barátnőjének – az esetét is nyilvánosságra hozták.

Nincs ok pánikra

Mire kell számítanunk, milyen terjedési sebességre, kell-e már ’pánikolnunk’? – merül fel a kérdés. Falus Ferenc elmondta, hogy a koronavírus megbetegedések 6,1-6,2 nap alatt duplázódnak meg, de amiről tájékoztatást kapott a közvélemény, azok mind behurcolt esetek, tudni róluk, hogy az érintettek nagy valószínűséggel külföldön fertőződtek meg. A kormánynak nem szabad mellébeszélnie, zavartan viselkednie esetlegesen hazudnia. Bár az tény, hogy napokon át a kormány lapított, most pedig már hazudnak is.

A duplázódás pedig attól számít, amikor már itthon vannak olyan esetek, amelyeknek nem tudjuk a forrását.

 

„Egyelőre nem valósult meg a folyamatos terjedés – a megelőzés időszakában vagyunk”,

 

– tette hozzá.

 

„A szerdai bejelentéstől nem változott a járványügyi helyzet sőt utána súlyosbodott”

 

– szögezte le, hozzátéve:

 

„az csak egy médiaesemény volt, nem pedig a járvány szempontjából kulcsfontosságú történet. Egy olyan esemény – fejtette ki – amit kizárólag erre a célra hangosítottak fel, olyasfajta szereplési vágy amit Orbán produkált!”

 

Ugyanakkor a kevés fertőzésszám oka az is, hogy nagyon kevés vizsgálatot végeztek,

 

„ami könnyű segítség ahhoz, hogy ne derüljenek ki az esetek”.

 

Szerinte ezeket a bejelentett eseteket jó eséllyel akár korábban is megtalálták volna, ha több vizsgálatot végeztek volna az egyetlen erre kijelölt laboratóriumban.

 

„A környező országokban már korábban találtak fertőzötteket, s az is kizárt, hogy az Észak-Olaszországban járt turisták között ne lenne fertőzött”.

 

Azonban egyet biztosan lehet tudni: nincs köztük súlyos beteg.

Felvetésünkre, hogy vannak olyan vélemények, miszerint a kormány eltitkolja a valós számokat, Falus úgy reagált, hogy

 

„vannak a világnak olyan országai, ahol felmerül ilyen gyanú – például Thaiföldről olvasta legutóbb –, s valóban nem lehet kizárni az eltitkolás tényét, hiszen olyan súlyos gazdasági érdekeket veszélyeztet a járvány, hogy nem tudom megmondani, melyik kormány, mikor és milyen mértékben titkol el, illetve nagyít fel adatokat, tényeket”.

 

Megelőzés, megelőzés, megelőzés

Falus Ferenc – aki egyébként eredeti szakterületét tekintve tüdőgyógyász – külön kitért a megelőzés fontosságára, amire az is apropót adott, hogy e sorok írója csúnya köhögőrohamot kapott a telefonbeszélgetés alatt.

Mint felvetésemre, hogy „csak szokásos” téli betegségem van, láztalan vagyok, leszögezte, hogy a láz nem specifikus tünet, a szakközlemények szerint a súlyos események felében a betegnek nincs láza. Éppen ezért sem lehet semmit kizárni. Reményét fejezte ki, hogy otthonról dolgozom, s szigorúan közölte, hogy ki ne lépjek a lakásomból. Használat után alkohollal töröljem le a telefonomat és a számítógép billentyűjét, s ha nem javul az állapotom – kiváltképpen, ha nehezebb légzés lépne fel – azonnal konzultáljak telefonon orvossal, hogy ha erős a gyanú, akkor védőruhás mentősök be tudjanak vinni a László Kórház azon két kórtermének egyikébe, ahova ilyen esetekkel kerülhet be ember.

(Ha a fejlemények olyanok lesznek, ígérem, beszámolok majd róla.)