Falus Ferenc: Azonnali járványügyi intézkedéseket kellene bevezetni!

„A koronavírus elleni oltás nem váltja ki az influenza elleni oltást, tehát tanácsos ez utóbbival azoknak is beoltatniuk magukat, akik felvették a Covid-vakcinát” – üzente Falus Ferenc. A volt országos tiszti főorvos fontosnak tartotta, hogy a vírusra érzékeny és a krónikus betegeknek feltétlenül be kellene magukat oltatniuk. Lassan indul az influenza elleni oltások szezonja, így különösen aktuális a kérdésfelvetés – mondta a Hírklikknek.

Most mintha nagy csend lenne az influenza elleni oltás körül. Alig egy-két híradás jelent meg eddig a témában, nincs iránta olyan érdeklődés, mint tavaly volt. 2020-ban október 20-án kezdtek el oltani a háziorvosok, ám olyan – soha nem látott – mértékű igény merült fel, hogy hiánycikké vált az oltóanyag. Annyit már tudni – köszönhetően az ATV minapi híradásának –, hogy az idén a tavalyival csaknem megegyező mennyiségű dózis áll rendelkezésre. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tudatta a pontos számokat: a korábbi évekhez hasonlóan, a 3 évesnél idősebbek számára 1, 3 millió adag 3Fluart, a 3 éven aluliaknak pedig 4000 adag Vaxigrip Tetra oltóanyag lesz.

Sokakban felmerül azonban, hogy érdemes-e, be kell-e adatnia magának az influenza elleni oltást annak, aki már korábban megkapta a koronavírus-elleni vakcinát. Falus Ferenc szerint a válasz egyértelműen igen. Az influenza vírusra érzékeny és a krónikus betegeknek pedig egyenesen azt üzente, hogy feltétlenül oltassák be magukat az influenza elleni vakcinával is. Ha nem teszik, annak könnyen lehet tragikus vége.


És hogy mi a helyzet azokkal, akiknek esedékessé válik a harmadik, megerősítő dózis, vagy akár még csak most szánják rá magukat, hogy felvegyék a Covid-vakcinát? Beoltathatják-e egy időben a kétféle oltóanyaggal magukat, vagy ki kell várni a kettő között? A korábbi országos tiszti főorvos – egy amerikai tanulmányra is hivatkozva – állítja, hogy semmi akadálya és kockázata sincs a kétféle oltás egyidőben történő felvételének, maximum az illető nem fogja tudni, melyik vakcinától van oltási reakciója

Mindazonáltal ő azt tanácsolja, hogy akinek van rá lehetősége, az először a harmadik oltást vegye fel, vagy ha még nincs beoltva, akkor először a Covid ellen oltassa be magát, s ha érzékenynek tartja magát, és tart attól, hogy belázasodna, fájna a karja, stb., akkor inkább várjon két hetet az influenza elleni oltással. Az ráér még novemberben is.

Vannak olyan vélemények, amelyek szerint az idei influenza járvány komolyabb lesz, miután tavaly elmaradt. Sőt, az ATV tudósítása alapján, a gyermekorvosi rendelőket már most egyre többen keresik fel. Falus szerint azonban nem lehet tudni, hogy milyen lesz az idei influenza-járvány, ha az emberek betartják a távolságtartást és maszkot viselnek, akkor az idén sem lesz súlyosabb, mint tavaly volt.

Tavaly egyébként október 20-án kezdődött meg az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Összesen 1,4 millió dózis állt rendelkezésre, vagyis annyi, mint egy évvel korábban is. De már december elején arról szóltak a hírek, hogy a szélesebb körben adható, az 1,3 millió adag háromkomponensű vakcinából sem futja oltásra a háziorvosoknál. A készletek már akkor a végüket járták – számolt be róla a sajtó.

Pedig 2020 februárjában – a koronavírus-járvány kitörése előtt – még arról szólt a fáma, hogy továbbra sem népszerű az influenza elleni térítésmentes védőoltás. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közölte: a 2019-2020-as szezonban az 1,3 millió rendelkezésre álló influenza elleni ingyenes vakcinának csak az 53,3 százalékát, nem egészen 640 ezer adag oltóanyagot használtak fel január elejéig a háziorvosok. Egy évvel korábban ennél is kevesebben, mindössze 628 ezren kérték a védőoltást.