Falus Ferenc: nem lenne jó, ha harmadikként is Sinopharmot kapnának az eleve azzal beoltottak

„Orbán csak arra vár, hogy minél nagyobb legyen a felháborodás, s amikor már elég nagy, akkor engedélyezni fogja az emlékeztető oltások beadását és mosolyogva közli, hogy mindig is erre készült”

– prognosztizálta Falus Ferenc, akivel a Sinopharmmal oltottak növekvő felháborodása kapcsán próbáltunk alapvető kérdéseket tisztázni, védettségről, tesztekről, teendőkről.

A korábbi országos tiszti főorvos felrótta, hogy Magyarországon a politikai vezetés dönt járványügyi kérdésekben, s egy téves döntést hozott, amikor a nemzetközi tudományos, szakértői véleményekkel szembemenve, Sinopharmmal kezdte el oltani az időseket. Szerencsére jelenleg jó a járványügyi helyzet, persze nem tudni, mikor és hogyan változik majd.

 

E sorok írójának környezetében négyen kaptak Sinopharmot, közülük három szervezetében nem alakult ki védettség (van akinél nulla, másnál referenciaértéknél alacsonyabb), a negyedik még nem végeztette el a tesztet. Vélhetően – de legalábbis remélhetően – az összes kínai vakcinával beoltottak millióiban nem ennyire rossz a statisztika (habár egy pár nappal ezelőtti hír szerint 206 Sinopharm-oltás után koronavírusban elhunytról beszélt az egészségügyi tárcavezető), de az biztos, hogy elég nagy a probléma. A négy ismerősöm is tagja egyébként annak a zárt – néhány nap alatt több ezresre duzzadt létszámú – Facebook csoportnak, amely ingyenes antitestvizsgálatot és újraoltást követel, megkereste ez ügyben Orbán Viktort és Müller Cecíliát is, s akcióját virológusok is támogatják. Merthogy hiába kapták meg a kínai vakcina második adagját, a rajtuk elvégzett antitestvizsgálat alapján, nem szereztek immunitást a vírussal szemben.

Ők már megtanulták, de a kevésbé tájékozottak nemigen, hogy mi is az az antitest, hogyan, kikben alakul ki, miként lehet mérni, és talán ennél is lényegesebb, hogy mit kell és lehet tenni. Falus Ferenc segített eligazodni a kérdések erdejében.


IgG és a T-sejtes védelem

Mint magyarázta, alapvetően a vírus tüskefehérje ellen alakul ki ellenanyag a szervezetben vagy akkor, ha megbetegszik, vagy ha védőoltást kap az érintett. A specifikus immunglobulin (IgG) ellenanyagot laboratóriumban és gyorsteszttel is viszonylag gyorsan lehet mérni (az előbbi pontosabb, az ujjbegyből vett minták kevésbé, a vénás vérből vett lényegesen jobban). Az utóbbi időben pedig megjelentek nyálból végzett – igen pontos eredményeket hozó – antigén vizsgálatok is.

A különbség az oltóanyagok között abban rejlik, hogy egy részük kialakít úgynevezett T-sejtes védekezést is, ami annyit jelent, hogy olyan sejtek is termelődnek a szervezetben – a fiatalokéban jobban és gyorsabban, az idősebbekben kevésbé és lassabban –, amelyek emlékeznek arra, hogy milyen vírussal találkoztak korábban, s ha ismét találkoznak vele, akkor tudják, hogy ellenség, és elkezdik őket pusztítani (ezek az úgynevezett Killer sejtek).

A probléma az – magyarázta tovább Falus –, hogy a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyaghoz hozzáadnak egy hatékonyságnövelő adalékanyagot is, ami azonban nem segíti elő a T-sejtes immunválasz (védekezés) kialakulását. Akik ilyen oltóanyagot kaptak, azoknál elsősorban az számít, hogy emelkedett-e az immunglobulin szintjük vagy sem A fiataloknál gyakran emelkedik, ám  60-65 évesek és idősebbek körében 30-50 százalék közé lehet becsülni azoknak az arányát, akik nem válnak védetté – mondott egy megdöbbentő számot. „Magyar viszonylatban egyetlen ilyen vakcináról, a SInopharmról beszélünk, nálunk egyedüli a Sinopharm itartalmaz elölt vírust”

Ez nem ad okot az optimizmusra

Minden jel arra mutat, hogy van összefüggés az oltás után kialakuló antitest száma és a T-sejtes immunválasz között – írta a Népszava. A lapnak Puskás László biológus, az Avidin Kft. ügyvezetője nyilatkozott, aki elmondta, hogy ugyan a végső következtetés levonásához eddig még kevés vizsgálatot végeztek, de a laboratóriuma által kifejlesztett, a T-sejtes védelem meglétét vérből kimutatni képes teszt eddigi eredményei szerint, akiknél nem tudnak antitestet mérni, azoknál jóval kevesebbszer találtak sejtes védelmet. Eddig 60-70 vizsgálatot végeztek.

Ugyanakkor – s erről már Falus beszélt a Hírklikknek – a T-sejtes vizsgálatok egyelőre nemzetközi szinten nem sztenderdizáltak, nincs elfogadott, egységesített eljárása.

Lenne teendője a kormánynak

S hogy mit tegyenek azok, akik megcsináltatták az antitest-vizsgálatot és az rossz eredményt hozott? Falus szerint nem egyénileg kellene teszteket végeztetni súlyos pénzekért, a Nemzeti Népegészségügyi Központ feladata lenne vizsgálni, hogy a beoltottak hány százalékában milyen védekezés alakult ki, s ennek alapján nyilatkozni arról, hogy mikor és milyen vakcinával biztosítják az emlékeztető oltást.

„De nálunk a politikai vezetés dönt, az a politikai vezetés, amely korábban már hozott egy téves döntést akkor, amikor elkezdte az idősek oltását az elölt vírust tartalmazó Sinopharm  oltóanyaggal, szembemenve egyébként a nemzetközi tudományos, szakértői véleményekkel” – szögezte le, hozzátéve: „ezt minél előbb helyre kellene hozni, de Orbán csak arra vár, hogy minél nagyobb legyen a felháborodás, s amikor már elég nagy lesz, akkor engedélyezni fogja az emlékeztető oltásokat” – vetítette elő.

Milyen legyen a harmadik oltás?

Megjegyeztük, hogy milliószámra van a raktárakban Sinopharm, az nem lehet akadály, hogy harmadikat is adjanak belőle, amire Falus úgy reagált, hogy most úgy tűnik („de egyelőre biztosat nem lehet mondani”), hogy nem jó, ha harmadikként is Sinopharmot adnának be azoknak, akik az első kettőt is ebből kapták. Harmadik, emlékeztető oltás egyébként mindegyik vakcina esetében lesz, de a többinél majd egyszer, valamikor. De nem lehet megmondani még, hogy melyiknél előbb, s melyiknél később, miként azt sem tudjuk,  hogy ugyanazt az oltóanyagot kell-e majd beadni vagy másmilyet.

Falus azonban megnyugtató dolgot is mondott: azok se izgassák magukat, akiknek a szervezetük nem termel vagy nem elegendő immunglobulin (IgG) ellenanyagot, a járványügyi helyzet ugyanis nagyon jó, két százalék alatt van a pozitív tesztek aránya (még ha kevés teszten belül is).

 

„S bár persze nem lehet tudni, hogy meddig marad így, ám a politikai nyomásgyakorlás miatt arra kell számítani, hogy a végén majd Orbán fog mosolyogni és elmondja: mindig is arra készült, hogy harmadik oltással megoldja a problémát”.