Falus Ferenc: Orbánt nem érdekli, hogy körülöttünk ismét tombol a vírus, úgy is mindenkit beenged!

0

„Valószínűleg leszavazták Orbánt Brüsszelben, s ezzel a járványvédelemhez és a magyarok egészségéhez köze-sincs-lépéssel, most jól megmutatja, hogy kik is a magyarok”

 

– mondta a Hírklikknek Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos, akit a koronavírus-járvány miatti beutazási tilalom részleges feloldásának furcsa logikájáról kérdeztünk.

 

 

Falus szerint ismét tombol a vírus. Leginkább Ukrajnában, Szerbiában és Ausztriában a környező országok közül. De veszélyessé vált Montenegró, Románia, Horvátország és Szlovénia is. Egyelőre súlyos emelkedést nem produkált Szlovákia és Csehország, de ez még nem jelenti azt, hogy napokon belül nem robbanhat be ott is.

Szembe menve az EU ajánlásával, a magyar kormány olyan ország polgárait nem engedi továbbra se be, akikre az EU Tanácsának ajánlása vonatkozik, ám jöhetnek a szerbek, akiket más uniós tagállamok nem hagynak belépni. Falus szerint, a dél-koreai, kínai vagy éppen ukrán állampolgárokról nagy a csend, igaz, őket – különleges engedélyekkel – eddig is beengedték, „s nem gondolom, hogy július 1-je után lezártuk előlük a határokat”. Az amerikai filmesek is készülődnek.

„Ez egy politikai nyilatkozat Orbán Viktor részéről, köze nincs a magyarok egészségéhez vagy a járványvédelemhez, már csak azért sem, mert eddig is beengedtek az országba dél-koreaiakat, kínaiakat, ukránok például – ehhez különleges engedélyeket adtak ki, arra hivatkozva, hogy érdekében áll az országnak”

– mutatott rá Falus Ferenc.

Amúgy pedig már csak a schengeni határok miatt sincs értelme továbbra is megtiltani a 14 ajánlott ország polgárainak a belépését Magyarországra, mivel ha egyszer bejutnak az övezetbe, azon belül szabadon közlekedhetnek. „Hogyan fogják lefülelni például azt a grúz állampolgárt, aki megérkezik repülővel Bécsbe, majd autóval átjön Magyarországra?” – tett fel egy példa-kérdést a járványügyi szakértő. Aki szerint a magyar kormány jobban tenné, ha inkább követné az uniós iránymutatásokat, ajánlásokat.

Az Európai Unió Tanácsa június 30-án kibocsátott ajánlása szerint, 14 ország (+ Kína, ha garantálja a kölcsönösséget) vonatkozásában el kell kezdeni feloldani a nem alapvető célú utazásra vonatkozó korlátozásokat. Ezek a következő országok: Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay.
Más országok polgárai csak akkor léphetnek be az EU területére, ha uniós állampolgár közeli hozzátartozója, állandó lakhelye van egy uniós állam területén, vagy a koronavírus elleni védekezésben létfontosságúnak ítélt szektorokban (egészségügy, kutatás-fejlesztés) dolgozik.

Kivételek, tételesen:

– egészségügyi szakemberek, egészségügyi kutatók, idős-gondozással foglalkozó
szakemberek;
– határ menti ingázó munkavállalók;
– mezőgazdasági idénymunkások;
– szállító személyzet;
– diplomaták, nemzetközi szervezetek személyzete és nemzetközi szervezetek által meghívott olyan személyek, akiknek a fizikai jelenléte szükséges e szervezetek megfelelő működéséhez, katonai személyzet, a humanitárius segítségnyújtásban dolgozók, valamint a polgári védelmi személyzet feladataik ellátása során;
– tranzitutasok;
– kényszerítő családi okokból utazó utasok;
– tengerészek;
– nemzetközi védelemre szoruló személyek vagy más humanitárius okból védelemre szoruló személyek;
– Tanulmányok folytatása céljából utazó harmadik országbeli állampolgárok;
– magas szintű képzettséggel rendelkező, harmadik országbeli munkavállalók, ha
foglalkoztatásuk gazdasági szempontból szükséges, és a munkát nem lehet elhalasztani vagy külföldön elvégezni.

– zárta Falus Ferenc.