Farkas Bertalan volt űrhajós kiakadt a Fidesz baromságain!

Nehéz megfejteni, hogy miért is kezdett bele a Magyar Honvédség az űrhadviselés korszakába a maga szerény eszközeivel.

Első lépésként tíz magyar űrkatona vehette át ünnepélyes keretek között a Debreceni Egyetemen az oklevelét, amelyet a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című 950 órás tanfolyam elvégzésével szereztek – írja a Blikk.

 

Ferencz Orsolya Ildikó űrkutatásért felelõs miniszteri biztos, józsefvárosi önkormányzati képviselő felszólal a Századvég Alapítvány Budapest címmel rendezett konferenciáján a második kerületi Haris Parkban 2019. szeptember 25-én.
MTI/Mónus Márton

 

A portál megpróbálta kideríteni, hogy miért van szükség űrkatonákra, de sem az egyetem, sem a Honvédelmi Minisztérium, sem Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos nem válaszolt az anyagot és a képzés célját érintő kérdésekre.

„Ha a Magyar Honvédség nem tudja, hogy mi folyik az űrben, akkor a haderőfejlesztés óriási csorbát szenved. Ezért döntött úgy a honvédség vezetése, hogy az egyetemmel közösen elindítja a képzést”

 

– mondta az oklevélátadó ünnepségen Böröndi Gábor altábornagy, a honvédség parancsnokhelyettese.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő elmondta a lapnak, hogy nem szabad azt várnunk, hogy a szuperhatalmakhoz hasonló új haderőnem épül fel egyik pillanatról a másikra.

 

„Bár nemzetközi egyezmények tiltják az űrfegyverek telepítését, mindenki nagyon gyürkőzik, hogy ott legyen az első lépéseknél, így a magyar hadsereg sem akar ebből kimaradni”

 

– tette hozzá Gyarmati és hozzátette, hogy kezdődik a NATO-együttműködés, ahol a most kinevezett tisztekre az a feladat vár, hogy megfigyeljék mi készül.

„Majd ha a dolog komolyra fordul, nyilván a jelenleginél komolyabb kiképzésekbe kezd a hadvezetés”

 

– jegyezte meg a szakember.

A Blikk megkereste Farkas Bertalant, az első és máig egyetlen magyar űrhajóst, hogy mi a véleménye a Debreceni Egyetem képzéséről. Az űrhajós meglepődve fogadta a tanfolyam hírét és szűkszavúan csak annyit reagált:

 

„mindenképpen tájékozódni szeretnék erről”.

A Szegedi Egyetemen már régóta dolgoznak azon, hogy az évtized közepéig magyar kutatóűrhajóst küldjenek a Nemzetközi Űrállomásra. Az egyetem Repülő- és Űrorvosi Tanszékének vezetője, Grósz Andor szerint még egyelőre honvédeket biztos nem tudunk az űrbe küldeni, de újabb űrhajóst még küldhetünk a csillagok közé.

 

Farkas Bertalan az első magyar a világűrben, vele pedig a magyarok a hetedik nemzet, amelynek képviselője ott járt. Vadászpilóta, űrkutató, űrhajós, akinek az Interkozmosz program keretében nyílt lehetősége az űrbe jutni.