FEGYHÁZBAN VAN G RAS, ÉS NEM TUDNI MEDDIG MARAD OTT

A ligetvédő aktivista reggae énekes, a Gregory G Ras művésznéven is ismert Komáromy Gergelyt több, mint egy hónapja letartóztatták. Bűne az, hogy öt évvel ezelőtt fákat védett a kivágástól a városligetben, és a tárgyalási napokon igazoltan, de nem jelent meg. A bíróság szerint jelenléte a büntetőeljárásban csak a legszigorúbb, személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedéssel, vagyis csak azzal biztosítható, ha börtönben marad.
Több, mint egy hónapja van letartóztatásban G Ras, a ligetvédő reggae énekes. 2017. július 4-én tiltakoztak a Liget felújítási projekt faátültetése ellen, ahogy arról már korábban írtunk. Többszáz éves platánfákat próbáltak megvédeni a pusztulástól. A fák áthelyezése ellen tüntető Ligetvédők egy csoportja az akció közben a fákat körülvevő hat darab fém kerítéselemet tépték, rángatták, meghajlítottak egy kordont, amivel nagyjából ötvenezer forint értékű kárt okoztak. Ezért tíz ember – köztük G Ras-t – ellen csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat a Budapesti XIV. és XVI. kerületi Ügyészség. Első körben a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalás nélkül hozott ítéletet, és mindenki 200-250 óra közérdekű munkát kapott büntetésül. A „ligetvédők” ezt nem fogadták el, és tárgyalást kértek. Azóta több tárgyalási nap is volt, legutóbb március 3-án, amikor Komáromy Gergelyen kívül mindenkivel szemben kihirdették az elsőfokú határozatot. A bíró figyelembe vette, hogy eltelt öt év, így a közérdekű munka mértékét enyhítette 150 órára.
Komáromy Gergely a tárgyalási nap előtt előtt pár nappal e-mail üzenetben értesítette a bíróságot, hogy külföldön tartózkodik és nincs miből kifizetnie a repülőjegy árát oda-vissza, plusz a budapesti szállásbérlés díját, ezért sajnálatos módon nem tud megjelenni. Az I. fokú bíróság azonban április 6.-án ezt az igazolási kérelmét elutasította, lévén, hogy ez már a harmadik tárgyalási nap amelyen G Ras nem tudott megjelenni, és tájékoztatta Komáromit, hogy elfogatóparancsot adtak ki ellene. A zenész állítása szerint, levelezése van róla, hogy amennyiben megjelenik a bíróságon hétköznap 8 és 16 óra között, a körözést visszavonják. Arról azonban elfelejtették tájékoztatni, hogy őrizetbe veszik.
„Védencemet teljesen felkészületlenül, és sokkhatásként érte, hogy bár az elfogatóparancs visszavonására vonatkozó bírói tájékoztatásban foglaltaknak eleget tett, mégis letartóztatták. A végzés indoklása szerint jelenléte a büntetőeljárásban csak a legszigorúbb, személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedéssel: a letartóztatás elrendelésével biztosítható” – mondta dr. Piros Júlia ügyvéd.
Komáromy Gergelyt kéz-láb bilincsben egyenesen a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületébe vitték, ahonnan körülbelül két hét után szállították át a Gyorskocsi utcába, majd onnan is elszállították és olyan emberekkel van egy cellában, akiket emberöléssel vagy kábítószerrel való visszaéléssel gyanúsítanak.
A letartóztatás miatt dr. Piros Júlia védői fellebbezést adott be április 14-én a letartóztatás megszüntetése iránti kérelemmel, tekintettel arra, hogy a vádlott a fellebbezésben közölte az új tartózkodási helyének címét, védőt hatalmazott meg, így a június 9-re kitűzött tárgyaláson való jelenléte biztosítottá vált, személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés nélkül is.
„A fellebbezést a Fővárosi Törvényszéknek soron kívüli eljárásban kell elbírálnia, ezért reménykedtünk benne, hogy Gergely egy-két héten belül szabadulhat. Ez azonban azért nem történt meg, mert a védői fellebbezést a PKKB először a Fővárosi Főügyészséghez küldi el úgynevezett indítványtételre. Pár nap múlva kiderült, hogy az ügyiratokat csak április 20.-án terjesztették fel a Fővárosi Főügyészséghez. Onnan azonban a mai napig nem érkezett meg a főügyészi indítvány a Fővárosi Törvényszékhez, ahová tehát még mindig nem jutott el az ügy – magyarázza az ügyvéd.
Mivel a főügyészségre is vonatkozik, hogy letartóztatásban lévő terhelt ügyében soron kívül kell eljárni, ezért a Fővárosi Főügyészség védencem alapvető jogait korlátozza azzal, hogy több mint 30 nappal a letartóztatás elrendelése óta, a Fővárosi Törvényszék még mindig nem tudja a védői fellebbezést elbírálni” – magyarázza az ügyvéd.
Dr. Piros Júlia szerint, különösen problémás a főügyészség időhúzó eljárása, nem beszélve arról, hogy védencét mégis több mint egy hónapja fegyházban tartják letartóztatva, egy ilyen, társadalomra való veszélyességét nehezen meghatározható, „garázdaság bűncselekménye” miatt folyamatban lévő büntetőügyben – ahol ráadásul már azt is lehet tudni, hogy az elsőfokú bíróság mindenkivel szemben közérdekű munkát szab ki büntetésül.. Tehát a csoportos garázdaság bűntettével vádolt, Ligetvédők mindegyike erre az ítéletre számíthat.
Dr. Ivány Borbála a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint, kérdésként merülhet fel, hogy a Bíróságnak miért a legszigorúbb személyi szabadságot korlátozó intézkedést kell alkalmaznia Komáromi Gergely esetében. A fogvatartottakkal kapcsolatos méltó bánásmód kérdéseivel is foglalkozó ügyvéd elmondta, hogy nem ismeri az ügy pontos körülményeit, de a “házi őrizet” is alkalmas lehetne Komáromi esetében, hiszen biztosítaná a jelenlétét a tárgyaláson. Ivány szerint, hogy ha lehetne találni egy lakást, ahol tartózkodhat, plusz más körülmények is alátámasztják, hogy a korábbiakkal ellentétben meg fog jelenni a tárgyaláson, akkor indokolt lehet az enyhébb kényszerintézkedés is.
Via Szeretlek Pest a Hírklikk nyomán