Fehérorosz-ostrom: Brutálisan szétverték a vasárnapi tüntetéseket az OMON rendőrei Fehéroroszországban, több száz véresre vert civil az áldozat

Ismét ütlegelték az új elnökválasztást követelő tüntetőket a rendőrök vasárnap a fehérorosz fővárosban, sajtójelentések szerint több tucatnyit el is hurcoltak közülük.

A felvételek szerint fekete ruhába öltözött OMON-os rendőrök gumibottal verték a tiltakozókat, és rendszám nélküli tehergépkocsikba kényszerítettek és vittek el több tucatnyit.

 

Лукашэнка сказаў: «Дамовімся»… і зноў выпусціў на вуліцы АМАП.

Лукашэнка сказаў: «Дамовімся»… і зноў выпусціў на вуліцы АМАП. Самыя значныя моманты сённяшняга супраціву ў адным відэаКрыніцы: Белсат, Еўрарадыё, Tut.by, NEXTA, Morolkohelp.

Posted by Белсат TV on Sunday, October 11, 2020

 

Egy másik képsoron egy vízágyú bevetése látszik ellenük.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint hanggránátokat is alkalmaztak a rendőrök a tömegoszlatás során.

 

kép. Natalia Fedosenko / TASS / Forum
kép. BelaPAN / Reuters / Forum

A minszki rendőrség vasárnap csupán annyit közölt a tüntetésekről, hogy több tucat személy vettek őrizetbe.

kép. Gavriil Grigorov / TASS / Forum

Az MTI az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva mintegy 50 őrizetbe vett személyről adott hírt.

Az augusztus 9-én lezajlott elnökválasztás elcsalt eredményére hivatkozva azóta sorozatos utcai tömegtüntetések vannak Fehéroroszországban.

A belbiztonsági erők nem hivatalos adatok szerint több mint 13 ezer embert tartóztattak le a tiltakozások miatt. Sok ellenzéki személyiség jelenleg is börtönben van, vagy külföldre menekült, mint a választás második helyezettjének nyilvánított Szvjatlana Cihanouszkaja.

A Litvániában tartózkodó politikus egy vasárnapi szöveges üzenetében leszögezte, hogy a békés polgári tiltakozások mindaddig folytatódni fognak, amíg el nem érik a céljukat, „a szabad és ellenőrizhető választásokat”.

A vasárnapi tüntetéseket az után rendezték, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szombaton bebörtönzött ellenzékiekkel, köztük a Koordinációs Tanács tagjaival találkozott. Lukasenka négy és fél órán át tartózkodott a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vizsgálati fogdájában.

Többek között találkozott Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölttel, akit még a választási kampány kezdetén bebörtönöztek. A megbeszélések témájáról semmit sem tudni, mert a felek titoktartást fogadtak. A tárgyalás során Lukasenka állítólag azt hangsúlyozta, hogy „az alkotmányt nem az utcán írják”.

A Nexta fehérorosz ellenzéki hírportál értesülései szerint a változásról és az alkotmányról eshetett szó a találkozókon. Vasárnap az ország több más városában is hasonló tüntetések voltak – jelentette a Reuters hírügynökség.

 

 

Brutálisan szétverték a vasárnapi tüntetéseket is Fehéroroszországban az OMON rendőrei./Kép. Nexta
Belarusian law enforcement officers run along the street during an opposition rally to reject the presidential election results in Minsk, Belarus October 11, 2020,Image: 562465611, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: STRINGER / Reuters / Forum
EDITORS NOTE: Graphic content / Law enforcement officers detain a man during a rally to protest against the Belarus presidential election results in Minsk on October 11, 2020. – Riot police swiftly detained dozens at a protest march in Belarus on October 11 after strongman leader raised hopes for change by meeting jailed opposition figures. (Photo by STRINGER / AFP)
People attend an opposition rally to reject the presidential election results in Minsk, Belarus October 11, 2020,Image: 562465287, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: STRINGER / Reuters / Forum

via. TASS, Nexta. tut.by, Interfax, Reuters