Fehérorosz-ostrom: Ismét véresre ütik-verik a fehérorosz nőket Lukasenka rendőrei! (+Képriport)

A rendőrség nagy létszámmal várta a tüntetőket Minszk központjában, a közelben rabszállító autók várakoztak.

A Viaszna emberi jogi szervezet közlése szerint legalább hatvan embert – zömmel nőket – őrizetbe vettek és elszállítottak, többeket közülük még azelőtt, hogy eljutottak volna a demonstráció helyszínére. De a szervezet azt állítja, hogy olyan járókelőket is elvittek bevásárlóközpontok elől az egyenruhás rendőrök, akik nem akartak tüntetni, sőt, utcai zenészeket is aluljárókból.

Az augusztus 9-i választások óta minden hétvégén tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. Lukasenkát közben, most szerdán, a jogszabályok által előírt időpontnál korábban, zárt ajtók mögött beiktattak hivatalába.

 

AZ OMON RENDŐRI BIZTONSÁGI ERŐK EGYRE KÍMÉLETLENEBBÜL CSAPNAK LE A TÜNTETŐKRE, IMMÁR TÖBB MINT 7000 EMBERT VETTEK ŐRIZETBE.

 

A vasárnapra tervezett tömeg tüntetésen a tervek szerint az ellenzék jelképesen beiktatja elnöknek Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt.

Az eseményre száz-kétszázezer embert várnak.

A rendőrség nagy létszámmal várta a tüntetőket Minszk központjában, a közelben rabszállító autók várakoztak./Képek. TASS és Sputnik