Fehérorosz-ostrom: Újra tüntetéssorozatok indulnak Lukasenka diktatúrája ellen

Belaruszban történelmi viszonylatban is jelentős méretűnek mondják a tüntetéssorozatot, ami azután kezdődött, hogy 2020 augusztusában a hosszú ideje hatalmon lévő, oroszbarát Aljakszandr Lukasenka ismét megnyerte a választásokat. Kitartó ellenzéki tüntetéshullám kezdődött, a tiltakozók szerint elcsalták a választásokat. A békés tüntetéseket brutálisan leverték.

Pavel Latusko ellenzéki vezető lengyelországi száműzetéséből nyilatkozta az Euronewsnak,  hogy a tiltakozók nem adják fel a küzdelmet, továbbra is vitatják a 2020 augusztusi választások eredményét, és a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést is megengedhetetlennek tartják.

Világos az üzenetük a világ számára:

 

a belarusz polgárok többsége tiltakozik az országban hatalmon lévő  diktatórikus rezsim ellen.

Az EU-nak keményebb szankciókkal kellene fellépnie Belarusz ellen az ellenzéki vezető szerint. Latusko úgy véli, hatásos lenne az országot kizárni a SWIFT pénzügyi rendszerből, és további gazdasági szankciókat hozni Lukasenka rendszere ellen.

Pavel Latusko hangsúlyozza, hogy

 

negyven éve nem szenvedtek ilyen hatósági elnyomástól a belarusz emberek, mint jelenleg. Fizikai erőszak tömegek ellen, letartóztatások, kínzások, sokan meg is haltak. Az eddigi nemzetközi szankciókat Lukasenka kineveti, ezért van szükség keményebb fellépésre az EU részéről

 

– teszi hozzá az ellenzéki vezető.

Aljakszandr Lukasenka a tiltakozáshullám ellenére sem hajlandó tárgyalni az ellenzék követeléseiről:

a választások megismétléséről és a hatósági erőszak beszüntetéséről.

A tüntetések ismét elkezdődnek Fehéroroszországban.

 

via. TUT.BY.