Fehéroroszország: Az elcsalt választáson megválasztott Lukasenka csak egy választás után hajlandó távozni

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő azt üzente szerdán azoknak, akik távozását követelik, hogy az elnöki tisztség sorsáról kizárólag választásokon lehet dönteni.

Azt szeretném, hogy az országban csend és nyugalom legyen. Bizonyára, önök is ezt akarják. Ha valakinek nem tetszik a jelenlegi elnök személye, akkor ezt a kérdést csak választások útján lehet rendezni. Bármennyire is nincs ez ínyére valakinek

– idézte Lukasenka szavait a BELTA állami hírügynökség.

Fehéroroszországban a tavaly augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. Az elcsalt választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

Az azóta tartó hét végi tüntetések több százezres tömegeket mozgattak meg, nagyobbakat mint bármikor az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban.

Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett valamifajta alkotmányreformot ígért.

A belbiztonsági erők (OMON) tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

via.  BELTA