Fejlemények a Prisztás-gyílkosság ügyében!

0

A lap értesülései szerint kedden részletes vallomást tett az Aranykéz utcai robbantással vádolt szlovák férfi Jozef Roháč. A Prisztás-gyilkosság miatt 2016-ban már jogerősen elítéltek egy embert.

Az Index értesülései szerint kedden részletes beismerő vallomást tett Prisztás József 1996-os meggyilkolása ügyében Jozef Roháč szlovák férfi, akit az 1998-as Aranykéz utcai, négy halálos áldozattal járó robbantás elkövetésével vádolnak (valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosságokat is összevonták az Aranykéz utcai üggyel).

A férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda hallgatta ki, aki beismerte, 1996-ban ő ölte meg Prisztás József vállalkozót, akit az akkori alvilág egyik vezető személyiségeként ismertek.

Ártatlan ül a börtönben a gyilkosság miatt?

A gyilkosság ügyében 2016-ban jogerősen börtönre ítélték Hatvani Istvánt, vagyis jelen pillanatban úgy tűnik, a férfi ártatlanul került börtönbe.

“Elmondta, hogy tudomása szerint a megbízás az orosz-ukrán maffiától érkezett, de ezt csak attól a Jozef Hamalától tudja, aki a megbízást hozzá közvetítette. (Jozef Hamala már nem él, évekkel ezelőtt meggyilkolták.)
Roháč a közel nyolc órán át tartó kihallgatáson részletes vallomást tett, a nyomozók kérdéseire pontosan elmondta a gyilkosság részleteit”

– mondta az Indexnek dr. Fülöp Tamás.

A lap úgy értesült, hogy

“Roháč szerint ezekben az ügyekben a bíróságok teljesen sötétben tapogatóznak, minden ügyben csak részigazságokat állapítanak meg igazságként.
Roháč szerint ugyanez történt a Fenyő gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás ügyében, ott sem sikerült az ítéletben az igazságot megtalálni. Ebbe már beletörődött – mondta az ügyvéd szerint Roháč –, de azt nem akarja, hogy bárki ártatlanul üljön évtizedes börtönbüntetést olyan bűncselekmény miatt, amit valójában ő követett el.”

Roháč még a Hír TV Riasztás című műsorában üzente meg, hogy tudja, ki ölte meg Prisztást 1996-ban (egy elszámolási vita állhat a háttérben a gyanú szerint), de a tettes nem az akkor már elítélt Hatvani “Hatyi” István volt. Ezután Hatyi ügyvédje per-újrafelvételt kért, ám ezt először elutasították, majd végül a Kúria bólintott rá. Ebben az ügyben egyébként Portik Józsefet mint felbujtót 15 évre ítélték el, és ugyanennyit kapott Hatyi is.

Generációs váltás volt Prisztás meggyilkolása

Az Index szerint a vallomás már csak azért is rendkívüli, mert rendőri és alvilági körökben is masszívan tartotta magát a pletyka, hogy nem Hatyi lehetett a tettes. Ezt az egyik, azóta már elhunyt egykori szemtanú vallomása is megerősítette, aki az eset után az óbudai Ladik utcában nem egy erős testalkatú (ilyen volt Hatyi akkortájt), hanem egy vékony férfit látott elbiciklizni.

A másik egykori szemtanú F. Ferenc vallomását pedig már akkor is fenntartásokkal kezelték, lévén hogy F. tartozott Prisztásnak, noha jó barátja volt: vélelmezhetően ő árulhatta el Portikék felé, hogy aznap hol lesz Prisztással.

A lap hozzátette, Prisztás még az alvilág “szocialista”, vagyis a 80-as években feltörő generációjához tartozott, akik megszokták, hogy a vitás kérdéseket maximum pofonokkal intézik. Éppen emiatt nem is volt vele sosem testőr. Halála generációs fordulópont volt a magyar szervezett bűnözésben – noha a leszámoláshullám első áldozata az 1995-ben menyasszonya szeme láttára lelőtt Muskovics Gyula volt. Muskovics jóban volt Portikkal, az 1998-ban az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás szerint viszont Portik ölette meg őt.