FEJLEMÉNYEK AZ ÚJABB OROSZ ATOMBALESETRŐL!

0

Ez az egész ügy végtelenül nyomasztó. Az orosz hatóságok pont úgy kezelik a mostani helyzetet, mint 33 évvel ezelőtt Csernobilt: titkolóznak, csúsztatnak, ferdítenek. És az atombalesetet okozó cég ráadásul ugyanaz a ROSSZATOM, amelyik PAKS2 -t építi. Nem akarok hisztériát kelteni, de az biztos, hogy ez így nagyon nem oké!

Csernobil újratöltve? Mégis evakuálták a csütörtöki atombalesethez közeli orosz települést.

33 évvel a csernobili atomerőmű-baleset és csupán hónapokkal az azt feldolgozó sikersorozat után, augusztus 8-án újabb sugárzással járó baleset történhetett, ezúttal Oroszországban. Ám úgy tűnik, mintha megállt volna az idő, az orosz hatóságok kísértetiesen hasonlóan kezelik a mostani helyzetet: titkolóznak, csúsztatnak, ferdítenek, a világ pedig kikerekedett szemekkel figyeli az eseményeket.

Augusztus 13-án evakuáltak egy kisebb települést az oroszországi Arhangelszk megyében, közel ahhoz a területhez, ahol 5 nappal korábban egy nukleáris rakétateszt során baleset történt. Nyonoksza lakosságának szerda reggel reggel kell vonattal elhagyniuk a települést, a hatóságok azonban tagadják, hogy az esetnek köze lenne a balesethez.

Nem jó, de nem is tragikus

Az orosz meteorológiai ügynökség szerint 16-szorosára nőtt a háttérsugárzás szintje az oroszországi Szeverodvinszkben augusztus 8-án, amikor teszt közben felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve, a településtől 40 kilométerre lévő katonai bázison, egy hajón, a Fehér-tengeren – adta hírül az Euronews.

A közleményt 40 perccel később eltávolították az oldalról, az orosz hadsereg aznapi tájékoztatása szerint ketten haltak meg, azonban „a robbanás során radioaktív szennyeződés és káros anyagok sem kerültek a levegőbe.”

A hivatalos verzió nem igazán győzte meg a Szovjetunióban edződött lakosságot, és a környék gyógyszertárai pillanatok alatt kifogytak a jódból, amit ilyen esetekben a sugárfertőzés elkerülésére szoktak szedni.

Három nappal a történtek után a rakétakísérletet felügyelő Roszatom, az orosz állami atomenergiaipari vállalat kénytelen volt beismerni, hogy „folyékony üzemanyagú rakétamotor izotópos erőforrása” mondott csődöt és okozott robbanást. A nem túl bőbeszédű ügynökség ezzel elismerte, hogy a baleset nukleáris jellegű volt.

Emellett az is kiderült, hogy nem ketten, hanem öten haltak meg a balesetben.

Augusztus 13-án pedig újabb hír borzolta a kedélyeket, miután az orosz hatóságok egy egész települést evakuáltak. Bár az északon fekvő Nyonoksza igen közel fekszik a baleset helyszínéhez, a hatóságok tagadják, hogy ahhoz bármi köze lenne.

A mostani baleset kezelése azért különös, mert a hatóságok viselkedése kísértetiesen emlékeztet arra, ahogyan a 33 évvel ezelőtt a csernobili balesetet kezelték. Pedig amikor azt a Csernobil című sorozat készítői bemutatták, Oroszországban sokan kikérték maguknak, hogy a szovjet hatóságok rosszul kezelték volna esetet; sőt még saját verziót is készítenek, amely nagyjából arról fog szólni, hogy egy CIA-ügynök szabotázsakciója vezetett a tragédiához.

Milyen rakétáról van szó?

Miután egyre több részletet szivárogtattak ki az orosz hatóságok, nagyjából az is körvonalazódott, hogy milyen fegyverről lehet szó: egy nukleáris hajtású cirkálórakétáról, amely elméletileg képes elrepülni a világ bármely pontjára, illetve kikerüli az amerikai rakétaelhárító rendszereket.

A nukleáris fegyverek fejlesztése az utóbbi időben ismét felpörgött, ugyanis az Egyesült Államok az év elején felmondta az ezeket visszafogó, még a hidegháború idején kötött szerződést Oroszországgal – arra hivatkozva, hogy Oroszország rendszeresen megsérti azt.

Forrás: The New York Times, Euronews/ Szeretlek Egerszeg /facebook