Fekete a Tarna vize sej-hajj!

0

Nemrég derült ki, hogy valami súlyosan szennyezi a Tarnát és a Bene-patakot, a víz felszínén fekete réteg jelent meg, több helyen pedig tömeges halpusztulás történt. Az érintett térségben 40 ezer ember lakik, de a lakosok eddig nem kaptak pontos magyarázatot. Pintér Sándor belügyminiszter szerdán közölte, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. területéről ered a szennyezés. Az erőmű Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik – írja a napi.hu.

Az ott élők és a helyi polgármesterek annyi tájékoztatást kaptak, hogy ne fürödjenek és horgásszanak a szennyezett vízben. Tegnap Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője írásbeli kérdésére válaszolva Pintér Sándor közölte, hogy

a szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Özse-völgyi tározóból ered. Ebbe a tározóba vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét az ügyben szintén érintett Viresol Kft.

A belügyminiszter beszámolt arról is, hogy a vízszennyezés miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vízvédelmi hatósági eljárást indított, míg a szabálytalan hulladéktárolás miatt a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresol Kft.-t. A hatóság és a kárelhárítást végző vízügyi igazgatóság azonnal elrendelte a vízminőség-védelmi fokozatot, valamint intézkedett a bekövetkezett károk mérséklése és a további károk megelőzése érdekében.

Forrás: 168 óra