A tudósok szerint hiba lenne azt hinni, hogy legyőztük a vírust, a korlátozások enyhítésével, ugyanis ismét elszabadulhat a járvány.

A londoni Imperial College kutatói szerint nagy hiba lenne alábecsülni a járványt: amint enyhítik a korlátozásokat, úgy nőhet ismét a fertőzöttek száma Olaszország-szerte – írja a Daily Mail-re hivatkozva a blikk.hu.

A matematikai modell bevallottan pesszimista, de a kutatók szerint elgondolkodtató: ha a védekezés második fázisába lépett Olaszország lakói csak a korlátozások előtti aktivitásuk 20 százalékához térnek vissza, úgy több halottal kell számolniuk, mint a járvány első hullámában eddig elhunyt nagyjából 30 ezer ember. Ha pedig a “normál élet” 40 százalékára állnak vissza, úgy a halottak száma akár további 23 ezerrel is növekedhet.

A kutatók azért az hangsúlyozták, hogy a számításaik szigorúan elméletiek, és nem vették figyelembe a megváltozott szokásokat, maszkviselési és távolságtartási szabályokat sem. Mindenesetre elgondolkodtató jóslat a jövőre nézve, mely nemcsak Olaszországra, hanem az egész világra nézve potenciális forgatókönyv lehet.

Olaszországban egyébként május 4-én oldották fel a rendkívül szigorú korlátozások egy részét, elkezdődhettek bizonyos ipari munkák, korlátozottan újraindulhattak a gyárak, és az utazási megszorításokon is enyhítettek, ahogyan a járvány – épp a szigorú lépéseknek hála – alábbhagyott az országban. De nemcsak az olaszoknál, hanem számos más országban is megkezdődtek az enyhítések.