FELESÉG VAGY BŰNSEGÉD?

0

FELESÉG VAGY BŰNSEGÉD?
Kérdések, melyekről a First Lady nem beszél
*

A néhai Tamáska Máriára emlékeztető Lévai Anikó, aki a tegnapi országos gratuláció után augusztus 15-én tartja meg születésnapját, a sütés főzés takarítás, valamint a gyermeknevelés – mint kizárólagos tevékenysége – mellett azzal az elképesztően hatalmas földbirtokkal is foglalkoznia kell, melyet az elmúlt évtizedekben összekuporgatott a férje fizetéséből (és akkor a nagylány, a “Rási” – az immár a saját lábán álló Ráchel – svájci tandíjaira fordítottak az otthon meglehetősen csendes férjével, akinek csupán csak 700 ezer forint megtakarított pénze van, már szó se essék!) – Anikó asszonynak tehát sanyarú sorsa van, nem is csoda, hogy soha nem láthatjuk az Európa-hírű férje társaságában, még akkor sem, ha annak nem ritkán vigaszra, erősítésre lenne szüksége.

*
Néha, olykor, mikor látogatókat fogad, mindig a kiskertet és az azzal járó gondokat tárja vendégei elé… Büszkén mutatja be azt az egyetlen könyvet “amit Ő írt” és az erdélyi ismerős Szőcs Géza csak a szerkesztési, lektori munkát vállalta magára. – Mikor a falu határában és a szomszédos megyékben lévő, nevére bejegyzett földbirtokokról kérdezzük, akkor elhalkul.., és még halkabban az agrármérnöki végzettségéről mond néhány panelmondatot – utalva arra, hogy a mai napon már nincs több ideje a vendégekre, a házimunka várja…
*
Sok mindent nem akartunk tőle megtudni, csak azt kérdeztük, hogy ki műveli felcsúti földjeit, bicskei birtokát? Ki vagy kik szolnoki földjeit? Kik a földhasználó bérlői, kik veszik fel a támogatást birtokai után, milyen földbérleti, haszonélvezeti szerződés alapján? – de ezekről “nem volt ideje” beszélni.

A törvény előírja, hogy a földhasználókat a termőföld tulajdoni lapjára be kell jelenteni. Ez nem történt meg Lévai Anikó földbirtokai esetében. Mikor kívánja pótolni, ha egyszer vagyonnyilatkozataiban visszatérően azt írja: nem ő veszi fel a támogatást földjeire, hanem a földhasználó bérlői, haszonélvező? – Mikor kívánják átvezettetni közös tulajdonuk, a Budapest 12., Cinege út 15. ház valós méretét, valós építményi adatait az ingatlan tulajdoni lapjára, hogy valós adatok jelenjenek meg vagyonnyilatkozataikban, ne a 10 évvel korábbi, a ház megvásárlás előtti állapotait tükröző adatok?
*
A kiskertről és a vasalásról, gyermeknevelésről, ha lett volna türelmünk, sok mindent megtudhattunk volna az 55 éves hölgytől, de a kényes kérdésektől tartózkodott… – Így az Orbán-világ rejtélyeiről még a velük szimpatizáló honfitársainknak sem számolhatok be.
*

Kollár Erzsébet
Budapest, 2018. június 1.