Felfüggeszti az unió a magyar felzárkóztatási pénzek kétharmadát

Legkorábban két hónap múlva nyílhat meg újra a lehetősége annak, hogy Magyarország hozzájusson az uniós forrásokhoz.

Frissülő cikkünk…

Az Európai Bizottság azt javasolja a pénzügyminiszterek tanácsnak, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, vagyis 7,5 milliárd eurót – átszámítva körülbelül 3000 milliárd forintnyi forrás elvonásáról szóló javaslatról van szó. 

A szabályok szerit a tanácsnak minimum egy, maximum három hónapja van döntést hozni arról, hogy megfogadja-e a bizottság javaslatát, aminek eredménye az lehet, hogy

  • elvonják a pénzt Magyarországtól, vagy
  • lezárják az eljárást és megkapjuk a támogatásokat

A kormány két hónap haladékot kapott, a pénzügyminisztreknek november 19-ig kell dönteniük arról, hogy mit határoznak a Bizottság javaslatáról. Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatásügyekért felelős biztosa egyhangú döntésről számolt be a jogállamisági mechanizmus kapcsán. Hangsúlyozta, a biztosok kollégiumának célja az volt, hogy ne sérüljenek az Európai Unió pénzügyi érdekei.

Közölte továbbá a sajtótájékoztatón azt is, hogy több problémát is észleltek a magyar igazságszolgáltatási, ügyészségi és közbeszerzési rendszer működésében, ugyanakkor értékelték a magyar kormány reformintézkedéseit.

Hétfőn nyújtja be a módosítások első csomagját a kormány

Navracsics Tibor vasárnap reggel a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, hogy hétfőn nyújtja be a kormány a jogszabály-módosítások első csomagját.

A miniszter ismertetése szerint a csomag olyan törvénymódosításokat tartalmaz majd, amelyben

  • a bizottság számára is transzparensebbé teszik a közbeszerzési eljárásokat,
  • továbbá módosítják az összeférhetetlenségi szabályokat is.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a közérdekű alapítványok által működtetett szervezetek, úgy mint a közalapítványi egyetemek kuratóriumaira egy széles körű összeférhetetlenségi szabályt állapítanak meg, amely az európai uniós összeférhetetlenségi szabályok mintáját követi.

Hozzátette: a bizottság azt is kérte, hogy a hagyományos magyar összeférhetetlenségi szabályok helyett térjenek át a sokkal szélesebb körű uniós összeférhetetlenségi szabályokra.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy a jövőben a kuratóriumi tagok nem vehetnek részt olyan döntésekben, amelyek nemcsak őket, illetve hozzátartozóikat, hanem baráti vagy politikai szimpátiák alapján hozzájuk közel álló embereket is érinthet.

A miniszter megjegyezte, az élet általában ezt szabályozta, a kuratóriumi tagok maguk kérték, hogy ne vehessenek részt az ilyen döntésekben.

Navracsics Tibor szerint a csomag tartalmaz egyéb, kisebb jelentőségű módosításokat is a közbeszerzési eljárás ellenőrzéséről, valamint a monitoringozásáról. Álláspontja szerint a módosítások összességében nem jelentenek nagy újdonságot, de a bizottság értékelése szerint nagyobb garanciát jelentenek az átláthatóság érdekében.

Jelezte: a második csomag – amelyben egy új törvény is lesz a Közbeszerzési Integritási Hatóságról – várhatóan pénteken kerül az Országgyűlés elé.