Felrobbantak a zöldségárak. Mi folyik itt?

A tavalyi rendkívüli meleg miatt a legkeresettebb zöldségek ára közel a másfélszeresére emelkedett, a Terméktanács szerint az árak pedig csak akkor fognak csökkenni, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges időjárás – számolt be az RTL híradója.

Az általános szárazságot jól példázza, hogy tavaly októberben negatív rekordot állított be a Duna vízszintje.

A szélsőséges időjárási körülmények következtében a megszokottnál sokkal kevesebb zöldség termett idehaza, emiatt a Terméktanács szerint hagymából például csak külföldi kapható Magyarországon.

Az RTL riportja szerint:

Búzából az átlagosnál 10%-kal kevesebbet takarítottak be 2020-ban, ami jelentősen megemelte a kenyér árát.

  • A késői burgonya 44%-kal, a vöröshagyma 48%-kal, a fejes káposzta pedig 53%-kal drágult.

A rendkívüli aszály ugyanakkor nem csak nálunk okozott problémát:

 

Európa egyes területein még a magyarországinál is rosszabb volt a helyzet.

 

Ledó Ferenc, a Terméktanács elnöke szerint hagymából és gyökérzöldség-félékből Európa-szerte 25-30%-kal kevesebb termett, ami mindenhol meglátszik a fogyasztói árakban.

De Magyarországon kimagaslóan nagy volt a drágulás.

A szakértő hozzátette, hogy a sárgarépa, káposzta és hagymafélék ára legkorábban a következő szezontól, május elejétől mérséklődhet, amikor megérkezik a friss kínálat a boltok polcaira.

 

Addig szinte biztosan maradnak a jelenlegi, magas árak.

 

Ehhez a csökkenéshez persze az is kell, hogy az időjárás kevésbé szélsőségesen alakuljon, mint tavaly. A kilátásoknak nem kedvez, hogy a valaha mért tíz legforróbb évből nyolcat az elmúlt két évtizedben mérték a meteorológusok Magyarországon.

 

Ráadásul tavaly a globális átlagnál is nagyobb mértékben melegedett az ország, vagyis úgy tűnik, fokozottan ki vagyunk téve a klímaváltozás negatív hatásainak.

 

Tehát továbbra is drágulás várható Magyarországon.

 

Forrás: FruitVeB