Ferenc pápa leleplezte Orbánt és Ádert!

„Mindig az elnök beszélt, és mindkét miniszter hozzáfűzött néhány konkrét részletet. Jó volt a hangulat. Elég sokáig tartott, azt hiszem, 35–40 percig”

– ezt mesélte a Szlovákiából a Vatikánba visszatérő Ferenc pápa a repülőn, ahol sajtótájékoztatót tartott néhány újságírónak. Az eseményről videót is készítettek, az olasz nyelvű beszélgetést a Magyar Kurír számára Tőzsér Endre piarista szerzetes le is fordította.

A budapesti látogatás kétszer is szóba került. Előbb a magyar katolikus hírportál kérdésére beszélt arról a pápa, hogyhogy Magyarországon csak egy fél napot töltött, míg Szlovákiában több napig vett részt különböző programokon.

„…van, aki rosszat feltételezett. Nem! Elmagyaráztam, hogy a szlovákiai látogatás már el volt tervezve – de csak a fejemben –, és ezt a látogatást utána [az eucharisztikus kongresszus után] kezdtem meg. De

megígértem az elnökötöknek, akivel találkoztam – ez a harmadik alkalom, hogy találkozom vele –, hogy átgondolom, vajon jövőre vagy a rákövetkező évben el tudnék-e jönni, mert nagyon sok értéke van a magyaroknak” – mondta.

Később az El Pais újságírója egészen konkrét kérdést tett fel azzal kapcsolatban, hogy hányadán áll Orbánnal. „Vasárnap délelőtt Ön találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel; közismert vagy érthető, hogy olyan kérdésekben, mint például a migránsok, Európa, nacionalizmusok, Ön eltérő véleményt képvisel… …Ő azt kérte Öntől, hogy ne hagyja meghalni a keresztény Magyarországot, de az Ön elmúlt napokban elhangzott beszédeit hallgatva úgy tűnik, hogy néha éppen az ilyen politikai törekvések ölik meg a keresztény értékeket” – kérdezte Ferenc pápát Daniel Verdú Palay az El Paistól.

 

„Meglátogattak engem, mert az elnök úr eljött hozzám, ilyen udvarias volt, ilyen kedves, eljött – ez volt a harmadik alkalom, hogy találkoztam vele –,

a miniszterelnökkel és a miniszterelnök-helyettessel jött el, hárman voltak. De az elnök beszélt.

Az első téma az ökológia volt. Tényleg, le kalappal előttetek, magyarok, az ökológiai tudatosságotok miatt! [a magyar kérdezőhöz fordul] Lenyűgöző!” – Idézi a pápa válaszát a Magyar Kurír.

 

A további kérdések az abortusz, a melegházasság és az egyre terjedő antiszemitizmus kérdéseit érintették. Itt lehet elolvasni a teljes szöveget.