Fertőzés kutatók: Akár minden évben elkaphatjuk a koronavírust, mert még jó pár évig velünk marad

A Yale Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem kiderítette, meddig tarthat a természetes fertőzést követően kialakuló immunitás, az adatok pedig nem túl biztatóak azok számára, akik megbetegedésük után azért nem akarnak oltást felvenni, mert úgy gondolják, hogy már védettek – írja az Infostart.

Az újrafertőződés három hónap után vagy annál rövidebb időn belül is megtörténhet, ezért azoknak, akik természetes úton fertőződtek meg, be kell oltatniuk magukat. A korábbi fertőzés önmagában nagyon kevés hosszú távú védelmet nyújthat a későbbi fertőzésekkel szemben

– állítja Jeffrey Townsend, a Yale biostatisztika-professzora, a kutatás egyik vezetője.

A MedicalXpress cikke szerint ez az első felmérés, amely az újrafertőződés jelenségét oltatlanok körében vizsgálta. A kutatók szerint

AZ ÚJRAFERTŐZŐDÉSEK RÖVID IDŐN BELÜLI BEKÖVETKEZÉSÉRE NEMCSAK ESÉLY VAN, HANEM SZÁMTALAN PÉLDA IS, ÉS AHOGYAN AZ IMMUNITÁS CSÖKKEN ÉS ÚJ VARIÁNSOK JELENNEK MEG, A JELENSÉG EGYRE GYAKORIBBÁ VÁLIK.

A tanulmány arra figyelmeztet, hogy az újrafertőződés kockázatára kellene összpontosítani.

Azok, akik a világjárvány korai szakaszában természetes úton fertőződtek meg, a közeljövőben egyre nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra

– mutatott rá Alex Dornburg, az Észak-Karolinai Egyetem bioinformatikai és genomikai adjunktusa, a tanulmány társszerzője .

A kutatócsoport adatvezérelt modellje feltűnő hasonlóságokat mutat a koronavírus és az endémiás koronavírusok időbeli újrafertőződési kockázatai között. Ezek szerint a megfázáshoz hasonlóan egyik évről a másikra újra megfertőződhetünk ugyanazzal a vírussal.

különbség az, hogy ez a világjárvány sokkal halálosabbnak bizonyult

– fogalmazott Townsend, aki szerint világunk jellemzője lesz mostantól az emberiséget fenyegető új veszélyek kialakulása.