Fidesz: A fiatalok több mint 60%-nak van félretett pénze, ami a kormánynak köszönhető többek között

Nőtt a fiatalok megtakarítása hajlandósága: a K&H ifjúsági indexe évek óta felméri a 19-29 évesek pénzügyi magatartását, amelyből kiderül, hogy évről-évre jellemzőbb rájuk a takarékoskodás. 2021 márciusában a fiatalok 60 százaléka rendelkezett félretett pénzzel, ami az eddig mért legmagasabb arány – mondta el a Fidesz szóvivője sajtóközleményben az MTI-n.

Halász János szerint az elemzésből kiderül az is, hogy egyre többen tervezik tudatosan a kiadásaikat, miközben mind kevesebben használnak készpénzt:

 

a K&H adatai szerint 2020-ban, az előző évhez viszonyítva, óriásit ugrott a mobilbank használata, az idősebb korcsoport is belépett a digitálisan aktív ügyfelek közé, és a teljes ügyfélkör 82 százaléka már ide sorolható, míg a 19-29 évesek 89 százaléka használja már a bankkártya szolgáltatást

 

– sorolta.

Az adatok alapján, a mobilbankolás terjedésével, az elmúlt hónapokban visszaszorult a készpénz használata is, online fizetéssel, mobil bankolással, bankkártyás, mobiltárcás vásárlással szinte már mindent be lehet szerezni. A mobilbankolás növeli a biztonságot is, hiszen például a bankkártyát azonnal le lehet tiltani, ha ellopják.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! című pénzügyi vetélkedője évek óta tanítja gyakorlati példákon keresztül a gyerekeknek a pénzügyi tudatosságot, az évenkénti vetélkedőben eddig közel 15 000 csapat közel 62 000 diákja vett részt.

 

 

(MTI)