Fidesz: “Teljesen rendben van a gázár Magyarországon, csökkenteni nem kívánjuk!”

0

“Szakértők azonban úgy számolnak, hogy a földgáz piaci értéke az elmúlt egy év során a harmadára esett, ráadásul a termék tőzsdei ára az elmúlt öt év alatt jóval gyakrabban állt alacsonyabb, mint magasabb szinten ahhoz képest, mint amennyit az utolsó, 2014-es lakossági rezsicsökkentés idején ért.”

„Szinten tartjuk a rezsicsökkentett árakat a tőzsdék emelkedése és esése közepette is”

– mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Népszava kérdésére válaszolva. Hozzátette, szerinte a lakossági gázárak megfelelő szinten állnak.

Szakértők azonban úgy számolnak, hogy a földgáz piaci értéke az elmúlt egy év során a harmadára esett, ráadásul a termék tőzsdei ára az elmúlt öt év alatt jóval gyakrabban állt alacsonyabb, mint magasabb szinten ahhoz képest, mint amennyit az utolsó, 2014-es lakossági rezsicsökkentés idején ért.

A lap és a miniszter között szóba került a 2050-es szén-dioxid-mentesség is, az Orbán-kabinet ugyanis azon négy uniós kormány egyike, amely júniusban megvétózta a 2050-es nettó karbonsemlegességre vonatkozó közös vállalás-tervezetet. Palkovics azt mondta, felelőtlenségnek tartaná most, 2019-ben 2050-re az akkori technológiai, szabályozási és pénzügyi adottságok ismerete nélkül ígéretet tenni a teljes mentességre.

Szóba került a Mátrai Erőmű is, ugyanis többen (civilek és az LMP) azonnali bezárást követelnek, de a miniszter elvetette ezt, elsősorban a több mint tízezer munkavállaló közvetett-közvetlen helybéli foglalkoztatására hivatkozva. Átalakítására azonban uniós támogatást kérnek.