Figyelem! 369 forint egy euró

0

A forint újabb negatív csúcsot állított be kedd este, a mélyponton 361,8 forintot kellett adni a devizapiacon egyetlen euróért – írta a Portfolio. Szerda délelőttre aztán a helyzet tovább súlyosbodott és ismét rekord dőlt, 11 körül már 365 forint volt egy euró, kisvártatva pedig még tovább süllyedt:

 

DÉLUTÁN 2 UTÁN TÖBB MINT 369,4 FORINTOT ÉRT EGY EURÓ,

 

ami mintegy 2 százalékos romlást jelent. Ugyanekkor 335,6 forintba került egy dollár, ez már 3 százalék körüli esés.

A forintgyengülés régóta tartó folyamata azután szabadult el igazán, hogy az MNB hiteltörlesztési moratóriumot kezdeményezett (amit aztán a kormány a többi régiós kormányzathoz hasonlóan meg is lépett) a koronavírus-válság gazdasági hatásainak kompenzálására, azóta nem talál magára a magyar fizetőeszköz.

Kolba Miklós, az ING senior corporate sales dealere szerint ugyanakkor a mostani gyengülési hullám hátterében már az állhat, hogy

A PIAC BIZALMATLANUL FOGADTA A KORONAVÍRUS-TÖRVÉNYT, TÚLZÓNAK TALÁLHATJÁK A SZEREPLŐK A KORMÁNY ÁLTAL KAPOTT FELHATALMAZÁST.

Vagyis nem annyira a gazdasági, inkább a politikai kockázatokat árazzák így a befektetők. Kolba szerint addig maradhat a mostani, gyengülő állapot, ameddig esetlegesen meg nem jelenik az első olyan rendelkezés, ami azt bizonyítja, hogy nem él vissza a kormány a hatalmával, egy ilyen ugyanis nyugtatólag hatna a piacra.

A szerdai fejlemények egyelőre nem a visszafogottságról árulkodnak: ugyan a felhatalmazási törvényként elhíresült, veszélyhelyzeti rendeletekre vonatkozó jogszabállyal kapcsolatban nem történt új fejlemény, a kormány egy új salátatörvényben egy sereg dologhoz nyúlt hozzá váratlanul. Például veszélyhelyzet esetére jelentősen csorbítanák a polgármesterek jogkörét, jogilag ellehetetlenítenék a nemváltoztatást és keresztbe tesznek a főváros a Városligetre vonatkozó változtatási tilalmának.