Figyelem! Az operatív törzs sajtótájékoztatója

0

Újabb 36 igazolt fertőzött van Magyarországon, 261-re nőtt a számuk. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra megtartotta az első online Kormányinfót, amin beszámoltak a kormány járványügyi döntéseiről. Ezek után tartja az Operatív törzs a szokásos, napi tájékoztatóját, amit itt közvetítünk.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzott:

Dr Müler Cecília országos tisztifőorvos

Nem történt újabb haláleset az elmúlt 24 órában, ami jó hír, és többen is távozhattak az intézményekből, viszont az igazolt esetek száma 261-re nőtt.

Számos egészségügyi intézményben jelennek meg olyanok, akik magukat fertőzöttnek gondolják. Arra kérik ezeket az embereket, hogy maradjanak otthon és keressék telefonon a háziorvosukat. Akinek súlyos tünetei vannak, mentők fogják elvinni a kórházba, lényeges, hogy a beteg ne menjen sehova, mert ha tényleg fertőzöttnek minősül, csak így lehet csökkenteni a kontaktusok számát, ami nagyon fontos, nem csak a beteg környezetében, hanem az egészségügyi dolgozók körében is terjeszthetik a fertőzést. Az egészségügyi dolgozók egészségére most nagyon vigyázni kell és ők maguknak vigyázni kell magukra, használniuk kell a védőeszközöket.

Számos hír kering a maszkok viseléséről, nagy a káosz a sajtóban is. Az egészségügyi dolgozók azok, akiknek feltétlenül viselniük kell maszkot. Sebészi maszkok megfelelő védelmet nyújtanak, mikor valaki nem végez invazív beavatkozást, nem kerül szoros kapcsolatba a beteggel. Ha a beteg viseli a maszkot, egyszerű szájmaszkot, vagy sebészeti maszkot, az a többieket védi attól, hogy megfertőződjenek.

Sok más szituációban ajánlott a maszk viselése: ha beteget ápolunk otthon. Ha valakinek biztonságérzetet nyújtanak a kereskedelemben vásárolható maszkok valamelyike, akkor használja. De önmagában nem elég a maszk: nem állítja meg a járvány terjedését, csak ha az összes higiéniai szabályt betartják a kézmosástól kezdve és a távolságtartással együtt.

Ha valaki visel maszkot, azt tegye jól: ne nyúlkáljon állandóan a maszkhoz, archoz. Ha valaki leveszi a maszkot, rögtön dobja ki és mosson kezet.

A biztonságérzet fontos, de csak a helyesen használt maszk segíthet, a többi higiéniai szabály együttes betartásával!

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője

A határellenőrzés folyamatos, csaknem 5000 hatósági házi karantént rendeltek el eddig. Ez csökkenni fog, hiszen egyre többen hagyhatják el a hatósági házi karantént. A szabályok megszegése miatt továbbra is szabálysértési feljelentést tesznek, vagy helyszíni bírságot szabnak ki.

Az eddig bevezetett intézkedések hatásairól: ezek hozzájárultak ahhoz, hogy a vírus terjedését kicsit megfékezzék és fontos volt, hogy az állampolgárok maguk is korlátozták saját életvitelüket. Magyarországon sikerült lassítani a vírus terjedését.