Figyelem! Hogyan segíts a hajléktalanokon!? Íme néhány jó tanács!

0

Ne törd össze a visszaváltható üvegeket – helyezd el úgy a hulladékgyűjtő szigeteknél vagy a szemetes mellett, hogy össze tudják szedni azok, akiknek ez az egyetlen bevételi forrásuk

KÖZVETLEN SEGÍTSÉG

Ha pénzt kér tőled valaki, a te döntésed, hogy adsz-e neki vagy sem. Mindig törekedj arra, hogy kedvesen és udvariasan válaszolj, attól függetlenül, hogy mi a válaszod.

Támogasd a hajléktalan embereket ennivalóval és ruhával (különösen hasznos a meleg ruha, cipő, alsónemű, takaró, hálózsák és sátor).

Ne dobj ki semmit, ami ehető és használható, hanem ajánld fel egy rászorulónak az utcán!
Ne a kukába, hanem a kuka mellé tedd azokat az ehető, használható dolgokat, amelyekre már nincs szükséged!

Ne adományozz használhatatlanná vált dolgokat se segélyszervezeteknek, se a hajléktalan embereknek közvetlenül! A lyukas cipőket, törött szemüvegeket, penészes pokrócokat és poloskás matracokat a hajléktalan emberek sem tudják használni.

Vásárolj a hajléktalan embernek BKV vagy vonatjegyet, ha látod, hogy nincs rá pénze és bajban van! Nagyon hasznos segítség, ha egy hajléktalan embernek minden hónapban veszel BKV-bérletet.

Ha van olyan könyved, amire már nincs szükséged, ajánld fel hajléktalan embereknek!

Segíts a hajléktalan embereknek a holmijuk tárolásában, illetve szállításában!

A feleslegessé vált, de üzemképes telefonodat ajándékozd egy hajléktalan embernek, hogy tudjon kapcsolatot tartani a szociális munkásokkal, az ellátó szervezetekkel, a diszpécserszolgálattal, ismerőseivel és adott esetben az alkalmi munkát adó polgárokkal.

Időközönként töltsd fel egy hajléktalan ember telefonját a szolgáltató legkisebb tarifájával – ezzel abban segítesz neki, hogy nem veszíti el az élő telefonszámot, amely segítségével kapcsolatot tud tartani a világgal.

Sok hajléktalan ember tart állatot. Segíts úgy, hogy az állatnak veszel ennivalót, nyakörvet, pórázt. Segíts abban is, hogy gazdája el tudja vinni az állatot az állatorvoshoz, segíts a kutya beoltásában!

Csatlakozz a közvetlen segítséget végző csoportokhoz, akik aktívak a környezetedben! Budapesten örömmel ajánljuk figyelmedbe a Heti Betevő, a Food Not Bombs Budapest vagy a Budapest Bike Maffia csoportok és az Utcáról Lakásba Egyesületet!

 

 

 

 

Forrás: avarosmindenkie.blog.hu