Figyelem: Lebukott a TVBrands Kft., abszolút nem gyógyít a kurkuma!

0

Tizennégy millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a TVBrands Kft.-t, mivel a vállalkozás a Medosan Kurkuma Plus elnevezésű étrend-kiegészítő termékének népszerűsítése során megsértette a termékkategória reklámozásának szabályait.

A GVH megállapította, hogy a TVBrands Kft. 2011 novembere és 2013 júniusa között a kurkumaport tartalmazó termékének gyógyhatást tulajdonított, valamint olyan egészségre, emberi szervezet állapotára vonatkozó hatásokkal népszerűsítette, amelyet a vonatkozó ágazati szabályok alapján kellett volna igazolnia.

Emellett a társaság egyes reklámeszközein olyan, egészségre vonatkozó állításokat szerepeltetett, amelyek egy orvos ajánlásaira hivatkoztak. A vonatkozó szabályozás szerint azonban élelmiszernek, így étrend-kiegészítőnek nem tulajdonítható gyógyító hatás, és nem lehet a fogyasztói bizalmat alaptalanul megnövelve orvosi ajánlásra hivatkozni – hívta fel a figyelmet a versenyhivata.

A Medosan Kurkuma Plus tabletta.

A vállalkozás nem tudta igazolni azt sem, hogy az egyes, nem gyógyító, de egészséggel kapcsolatos hatásokra vonatkozó állításokat jogszerűen használta-e.

A GVH megítélése szerint a jogsértő tájékoztatások közül a legnagyobb hatása a vásárlási műsorablakban megjelenő televíziós reklámfilmeknek lehetett. Ez a reklámeszköz különösen alkalmas lehet a fogyasztói döntések befolyásolására, egyrészt a műsorablakok szerkezetének, tartalmának együttes hatása, másrészt az érintett műsorsávok nézőinek jellemzői miatt – emelte ki a versenyhivatal.

A kiszabott 14 millió forintos bírság meghatározása során a GVH több súlyosító körülményként vette figyelembe a többi között azt, hogy bizalmi termékről van szó, és a gyógyhatással kapcsolatos állításokra az egészségi problémákkal küzdő fogyasztók különösen érzékenyek. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy a vállalkozás a jogsértést elismerte és kommunikációs gyakorlatát igazolt módon módosította.

A forgalmazó elnézést kér.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bírsággal sújtotta a TVBrands Kft-t, ugyanis a hivatal döntése szerint a cég megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát, mert Medosan Kurkuma Plus nevű terméke kommunikációjával megtévesztő információkat tett közzé – írja közleményében a TVBrands Kft.

A svájci termékcsalád kizárólagos magyar forgalmazója a fogyasztók elnézését kéri, egyúttal közölte: reklámjait az eljárás megindításának pillanatától már jogászok nézik át, hogy elkerüljék a hasonló eseteket.

A GVH 2013. február 21-én indított versenyfelügyeleti eljárást a svájci Medosan Kurkuma Plus nevű, kurkuma tartalmú étrend-kiegészítőt forgalmazó TVBrands Kft. ellen, a termék több reklámját bírálva. A szervezet december 6-i határozatában bírságot szabott ki a cégre, amelyet a forgalmazó a megadott határidőig befizet.

A forgalmazó sajnálkozását fejezte ki az ügy miatt, s elmondta: az étrend-kiegészítők reklámozására vonatkozó, folyamatosan változó, összetett jogszabályrendszernek igen nehéz megfelelni, „persze ez a cég számára nem mentesítő körülmény”. Az eljárás megindításától kezdve valamennyi reklámot jogászok néznek át, amelyek így már minden szabályozásnak megfelelnek. A hivatal számos dolgot enyhítő körülményként vett figyelembe eljárása során, többek között azt, hogy a forgalmazó az egészségre vonatkozó állításokról kikérte az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szakvéleményét, és ennek megfelelően módosította reklámjait.

– Azt soha nem állítottuk, hogy a termék minden bajra gyógyír, azt viszont most is hisszük, hogy a kurkuma gyógynövény hozzájárul az ízületek és az immunrendszer normál működéséhez, és támogatja az egészséges szívműködést – mondja a forgalmazó.

olkt.hu/MTI