Figyelem! Sokkoló cikk következik! – A koronavírus fertőzésben elhunyt embereket szó szerint a Gangesz folyóba dobják be! (18+)

Annyi a halott már, hogy kimossa a partra a tetemeket.

Negyven holttestet sodort partra a Gangesz Indiában./Kép. AFP

 

India északi részén hálót feszítettek ki a Gangesz folyóban, miután több tucat sodródó holttestet fedeztek fel a vízben, írta meg a BBC és az AFP hírügynökség.

 

Hálóval halásszák ki a Gangeszből a járvány halottait Indiában./Fotó. Getty Image

 

Az északkelet-indiai Bihar állam vízgazdálkodási minisztere közölte: a hálót Uttar Prades állam határánál helyezték el a folyóban, továbbá a hatósági járőrözést is megerősítették a környéken.

Bihar államban 71, a szomszédos Uttar Prades államban pedig 25 holttestre bukkantak eddig a folyóban, ami azt jelezheti, hogy a koronavírus-járvány már India vidéki területein is erőteljesen pusztít. A holttestek négy-öt napja lehettek a vízben.

A hatóságok szerint a folyóban sodródó holttestek a járvány olyan áldozatai lehetnek, akiknek hozzátartozói nem engedhették meg maguknak a hagyományos hamvasztás költségeit, és ezért szeretteiket a folyó vizébe engedték.

Rekordokat dönt a járvány Indiában

Közben szerdán a járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a 250 ezret Indiában. A 24 óra alatt regisztrált halálesetek és az új fertőzöttek száma is rekordot döntött: szerdára 4205 ember halt meg, az új esetek száma pedig meghaladta a 348 ezret.

Az indiai államok vezetői ezalatt azt követelik, hogy az ország vezetése fokozza a vakcinagyártást, és állítsa le az oltóanyagok exportját. Az AstraZeneca Indiában is gyárt vakcinát, de az 1,3 milliárd lakosú országban eddig a népesség alig 2,5 százalékát oltották be.

Az Európai Bizottság korlátozásokat javasol

Eközben az Európai Bizottság azt javasolta az uniós tagállamoknak, hogy tegyenek összehangolt intézkedéseket az Indiából Európába történő, nem feltétlenül szükséges utazások ideiglenes korlátozására a koronavírus indiai változata terjedésének visszaszorítása érdekében.

Képek Guardian

A brüsszeli testület közleményében fontosnak nevezte, hogy az uniós tagországok szigorú intézkedésekkel a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák az Indából Európába történő utazásokat. Azt ajánlotta, hogy a dél-ázsiai országból érkezők esetében a tagországok tesztelési és szigorúan ellenőrzött karanténkötelezettséget írjanak elő.

Hozzátették, a korlátozások nem érinthetik azokat, akik kényszerű okokból, vagy munkavégzés miatt utaznak Európa és India között. Az uniós állampolgároknak és az Európában tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, valamint családtagjaiknak továbbra is lehetővé kell tenni, hogy szigorú tesztelési és karanténkötelezettség mellett hazautazhassanak.

 

Kép. EPA