Figyelem! Tovább tart a kánikula, holnap és holnapután akár 41 fok is lehet!

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre, Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyékben ugyanis már 29 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, írja az MTI.

Kedden a maximumhőmérséklet akár a 38-40 fokot is elérheti, a tartós hőség miatt pedig Müller Cecília országos tisztifőorvos az eddigi hőségriasztás helyett hőségriadót rendelt el.

Míg az ország legtöbb részén marad a másodfokú figyelmeztetés, azaz akár a 27 fokot is elérheti majd a középhőmérséklet, az északi megyékben, azaz Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Nógrádban valamivel enyhébb időre lehet számítani – itt csak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, de 25 fok felett alakulhat a napi átlag.

Kép. omsz.hu

Míg az északi megyékben nagyon erős, az ország többi részén egyenesen extrém UV-B-sugárzásra kell számítani kedden – ilyenkor már 15-20 perc napozás alatt bőrpír keletkezhet. Az OMSZ mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a leégés ellen, és inkább ne nagyon menjen senki a napra 11 és 15 óra között.

Kedd hajnalban 18-25 fok között alakulhat majd az idő, napközben szinte mindenhol zavartalan lesz a napsütés – egyedül az északkeleti részeken jöhet egy kis zápor. Több helyen lehet viszont számítani némi szélre, ami akár viharossá is fokozódhat zivatarok környékén. Napközben 33 és 41 fok körüli lehet a legmagasabb hőmérséklet.

Az országos előrejelzés szerint szerdán és csütörtökön is hasonlóan meleg idő várható.

Túlnyomóan derült, száraz idő lesz. Az északnyugati, nyugati szelet több helyen élénk, néhol erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23, a maximum-hőmérséklet 34 és 39 fok között várható.

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk csütörtökön. Az ország északi felén elszórtan valószínű zápor, zivatar. A délnyugati, déli szelet nagy területen élénk, zivatarban viharos lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 24, a maximum-hőmérséklet 34 és 41 fok között várható. (MTI)