Financial Times: Orbán jobban teszi, ha nem keménykedik

0

A Financial Times vezércikke – Budapest, Pozsony, Prága és Varsó példája nyomán – arra inti a populistákat, hogy ne húzzanak ujjat a fővárosokkal. Mint rámutat, a négy polgármester töri az utat a többiek számára, és a nacionalista vezetőknek immár nem a kapát-kaszát lengető tömegektől, hanem a városi lakosságtól kell félniük, mert az gyakran gazdagabb, képzettebb és liberálisabb, mint azok, akik kisebb településeken élnek – írja a cikket szemléző Népszava.

Most több nagyváros liberális vezetése is hozzálát, hogy megszervezze magát. Így született meg Budapesten a Szabad Városok Szövetsége. Tagjai azt ígérik, hogy szembeszállnak az illiberális kormányokkal, az európai értékeket, a demokráciát, a nyíltságot, a szabadságot, valamint a klímapolitikát képviselik. Liberális szigetet képeznek a térséget elárasztó demagóg hullám közepette. A hatalmon lévő pártok az identitáspolitikára és a „keresztény” értékekre építenek, keltik a félelmet a migránsokkal és a kisebbségekkel szemben.

A magyar és a lengyel vezetés próbálja bebetonozni magát, ez pedig aggályos a jogállam szempontjából. A polgármesterek egyezsége a V4-ek fórumának ellentettje, segíthet megváltoztatni a régióról kialakult benyomást. De ha sikerül nekik közvetlenül támogatást kapniuk Brüsszeltől, akkor reményeik szerint, elzárulnak bizonyos pénzcsapok a populista hatalmasságokhoz közelálló oligarchák számára. De Magyarországon az ellenzéki irányítás alá került vidéki városok is összefogtak.

A módszer kapós lehet másutt is – az USA-t és Nagy-Britanniát is beleértve. A városok megoszthatják egymással ismereteiket. Vagy ahogy Karácsony Gergely megfogalmazta: a demokrácia hídfőállásai lehetnek. Tüske a populizmus körme alatt. A nacionalista Orbán Viktor úgy reagált az ellenzéki előretörésre, hogy korlátozta az önkormányzatok jogkörét. A történelem azonban azt igazolja, hogy az effajta demagógok jobban teszik, ha nem keménykednek túlságosan saját metropoliszaikkal.