Finnország áramot sem kap Oroszországtól

Moszkva korábban jelezte, hogy tervezett Finnország NATO-csatlakozása miatt megteszi a válaszlépéseket. Az áramexport leállítását a hivatalos verzió szerint azért lépik meg, mert gondok voltak a kifizetéssel.

Az orosz Inter RAO leányvállalata, a RAO Nordic Oy május 14-én nulla órától felfüggeszti az áramszolgáltatást Finnországba – közölte a Fingrid, a finn villamosenergia-hálózat üzemeltetője.

 

„A RAO Nordic tájékoztatása szerint a villamosenergia-kereskedelmet átmenetileg felfüggesztik a piacon értékesített villamos energia fizetési elfogadásának nehézségei miatt”

 

– áll a Fingrid közleményében.

 

Az MTI által idézett jelentés hangsúlyozza, hogy a finn villamosenergia-piac nincs veszélyben, a kieső orosz áramot svéd szállítás és a finn termelés növelése fogja kompenzálni.

A Kommerszant által közöltek szerint az Inter RAO adatai alapján 2021-ben az orosz villamosenergia-export 21,77 milliárd kWh-t tett ki, a legtöbbet az elmúlt tíz évben. Ebből a Finnországba irányuló export 8,2 milliárd kWh volt, ami a teljes orosz áramkivitel 37 százaléka.

Csütörtökön a finn államfő és a finn miniszterelnök közös közleményben jelentette be, hogy Finnországnak haladéktalanul be kell adnia felvételi kérelmét a NATO-hoz. Moszkva erre úgy reagált, hogy meg fogja hozni a szükséges ellenlépéseket.

Arra a kérdésre, hogy Finnország provokálná-e Oroszországot a NATO-hoz való csatlakozással, Sauli Niinistö finn elnök azt válaszolta, hogy az egész helyzetért Putyin a hibás:

Az én válaszom az lenne, hogy ti okoztátok ezt. Nézzetek tükörbe.

A hagyományosan semleges Finnországnak 1300 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal, és mindeddig nem fontolgatta, hogy csatlakozna az észak-atlanti szövetséghez. A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása, 2014 óta viszont Helsinki fokozatosan erősítette együttműködését a NATO-val, a február végén Ukrajna ellen indított háború pedig határozott irányváltást hozott a kérdésben.