Finnország katonai célokra felhasználható eszközöket foglalt le az orosz határon

A finn vámhivatal bejelentette, hogy számos utazótól drónokat és egyéb, szankció alá vont eszközöket foglalt le Oroszországgal közös határán. Az elkobzott tárgyak segíthetnék Moszkva ipari és katonai képességeinek növelését.

Az észak-európai államban vita folyik az orosz állampolgárok számára kiadott vízumok feltételeinek szigorítása tárgyában is. Az orosz turisták száma megugrott az utóbbi időben, ugyanakkor sokan úgy gondolják, korlátozni kellene a beutazók számát Moszkva ukrajnai háborúja miatt. Az ellenzéki pozícióban lévő finn konzeratív párt múlt héten azt javasolta, függesszék fel az új turistavízumok kiadását az orosz állampolgárok számára. Sauli Niinisto köztársasági elnök holnap vitatja meg a kérdést a kormányzattal. A javaslat egyébként széles támogatottságot élvez a helsinki parlamentben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője múlt héten azt mondta, Oroszország nagyon negatívan reagálna arra, ha Helsinki adminisztratív intézkedésekkel visszafogná a finnországi orosz turizmust – írja a France24.com.

Miután Oroszország július 15-én feloldotta a Coviddal kapcsolatos utazási korlátozásokat, jelentősen megemelkedett a Finnországba utazó orosz turisták száma. Bár a számok még mindig a Covid előtti időszak beutazási adatai alatti értéket mutatnak, a határátlépések száma a júniusi 125 ezer főről július hónapban 185 ezerre ugrott. Bár a vasúti összeköttetés a háború miatt nem rég megszűnt Szentpétervár és Helsinki között, az orosz metropolisz közeli fekvése okán Finnország továbbra is vonzó úti cél a határ túloldalán élők számára.

A várhatóan hamarosan a NATO teljes jogú tagjává váló Finnország ugyanakkor szeretné elkerülni, hogy az uniós szankciókat kijátszva az országból olyan eszközök jussanak át orosz területre, melyeket Moszkva esetlegesen felhasználhat az Ukrajna ellen vívott háború során.

Kép: Wikipedia

https://zala.frisshirek.hu/cikk/20220803_finnorszag-katonai-celokra-felhasznalhato-eszkozoket-foglalt-le-az-orosz-hataron?fbclid=IwAR1rWADyKOwAmKkhYHDbEoMCN6nEOs0Mph0bAENhty6CH_Xd5jlptqVRgXY