Finnország lezárja határait az orosz turisták előtt

Az oroszok beáramlása veszélyezteti Finnország nemzetközi kapcsolatait – jelentette ki Pekka Haavisto finn külügyminiszter egy mai sajtókonferencián. A családlátogatások, munkavállalási-, illetve tanulmányi célú beutazások továbbra is engedélyezettek lesznek – tette hozzá.

A helsinki kormány számára az okoz komoly problémát, hogy Finnország tranzitországgá vált a schengeni övezet országaiba igyekvő orosz turisták számára, akik a finn-orosz határt átlépve többnyire repülővel folytatják útjukat különböző nyugat-európai országokba. A kormány pénteken döntött az orosz turisták beutazásának leállításáról, a döntés ma éjfélkor lép hatályba – írja a Reuters.

Finnországnak mintegy 1340 kilométer hosszú közös határszakasza van keleti szomszédjával, Oroszországgal. Helsinki és Szentpétervár között közvetlen vasúti összeköttetés van, a vasúti személyforgalmat azonban már korábban leállíttatta a finn kormány az orosz-ukrán háború kitörését követően.

https://zala.frisshirek.hu/cikk/20220929_finnorszag-ma-ejfeltol-lezarja-hatarait-az-orosz-turistak-elott?fbclid=IwAR37rxH_U1H_VmWF-2gzs_hjXWy2bG3ZVOjjSziJM-v77JHvU15qfF5NKxA