Fogy az import munkaerő, már Ázsiából és Dél-Amerikából csábítják Magyarországra a munkásokat

0

Miközben a magyar kormány menekültellenes bevándorláspolitikát és kommunikációt folytat, egyre több, jellemzően Ukrajnából és Fehéroroszországból érkező embernek adnak munkát az országban. Már fogytán van a közeli(bb) országokból érkező munkaerő, így távolabbról kell bevonzani.

A  Balti-tenger és a Balkán közötti elhelyezkedő 21 ország munkaereje 2050-re több mint egynegyedével fog csökkenni, ezért az országoknak el kell kezdeniük „a munkavállalók importálását”.

Magyarországon 2018-ban 49 500 munkavállalási engedélyt adtak ki nem uniós állampolgároknak, 2017-ben a felét, 2016-ban pedig 7300-at. Az érkezők között dinamikusan emelkedett a vietnami, indiai és mongol munkások száma. Emlékeztettek: a dél-koreai Hankook gumiabroncsgyártó rácalmási egységében 3000-en dolgoznak, közülük kétszázan Ukrajnából és Mongóliaból érkeztek. A cég mégis elhalasztotta az üzem bővítését, mert a a tulajdonosok nem látják biztosítottnak a működtetéséhez szükséges munkaerőt. (Eközben a Privátbankár írta meg, hogy idén akár a 75 ezret is elérheti a vendégmunkások száma Magyarországon.)

A kormányok különböző intézkedésekkel próbálják növelni a születésszámot, ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan csábítják a külföldi munkaerőt, a menekültek elleni hergelés viszont nem hagy alább.

Azért több pozitív példát is találni arra, hogy a lakosok már függetleníteni tudják magukat a propagandától. A horvát Petrijevciban a helyi húsfeldolgozó üzembe 17 hentes érkezett Nepálból, hogy betöltse a megüresedett állásokat, a lakosok pedig még ruhákat is gyűjtöttek nekik, mert a poggyászuk elveszett útközben.

És talán Sarudon sem kell már újabb tojásdobálásra számítani.

Sok rossz dolgot hallok a bevándorlókról, de az itt élőkről nem tudok semmit rosszat mondani. Mi is bármikor kerülhetünk ilyen helyzetbe. És mi van azokkal a magyarokkal, akik külföldre mentek dolgozni? Rossz dolgokat fogunk mondani róluk is?”

https://hvg.hu/itthon/20190925_munkaero_import_magyarorszag_regio_sarud_bloomberg?fbclid=IwAR0FoDR8TxoFIoFCyaMhamb-oKe_EFjuk6D7H_zOhIF3vFNFKFrMVF4kiHU