Folyamatosan frissülő közvetítés a Kossuth térről!

0

06:20 – Gyorsan megkezdődött a sika-mika a Kossuth téren Orbán érkezése előtt!

06:28 – Kedd reggel a rendőrök először csak felszólították a Kossuth téren éjszakázó tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt, majd egyesével elkezdték kikísérni az embereket. Akivel így sem bírtak, azt felkapták és kivitték a térről.

06:40 – A Kossuth tér még reggel 7 előtt kiürült, ezután nagy erőkkel elkezdték feltakarítani a kövezeten maradt, krétával írt üzeneteket, amiket itt tekinthet meg. Orbán Viktor konvoja közben a tér déli felén parkolva végignézte ezt az egészet – írja a 444.hu.

07:10 – A hatályban levő személy- és létesítménybiztosítási intézkedés alapján – több személyt kikísért a Budapest V., Kossuth Lajos térről, az Országház előtti területről.

07:39 – A tér takarításának és tűzszerészeti átvizsgálásának idejére a Budapesti Rendőr-főkapitányság zárja a teret. 08:01 – Az eredetileg bejelentett biztosítási terv szerint a rendőrség kordont állított volna a Parlament épülete köré. A Jobbik bejelentette, hogy kedden délelőtt lebontják a kordont, mint annak idején, 2009-ben Orbán Viktor és a Fidesz frakciója.

08:07 – A legfrissebb fejlemény az, hogy a kordonoknak nyoma sincs a Kossuth, hanem rendőrök sorfala vette körbe az épületet.

kép. propeller.hu

 

08:19 – Miután kora reggel a rendőrség eltávolította az ott tüntetőket a Kossuth térről, élő erős kordont vont az országgyűlés alakuló ülése előtt a tér köré. Ez azt jelenti, hogy egy méterenként rendőrök állnak egymás mellett a tér kijáratainál. Így:

Így hiába jelentette be a Jobbik, hogy ha kordonnal veszik körbe a teret, lebontják azt, mivel ilyen eszköz nem került kihelyezésre, a párt nem tud akciózni. Az éjszakai tüntetők még mindig ott vannak a tér környékén, 10 órától újabb tüntetés várható az alakuló ülés előtt, este 6 órától pedig a Mi vagyunk a többség Facebook-oldal hívott tüntetésre.

08:25 – Kunhalmi Ágnes szocialista politikus pedig közben EU-zászlót helyezett ki a parlamenti irodájának ablakába. Így most éppen van EU-zászló a Parlamenten.

A 444.hu tudósítása szerint a reggeli akció alatt egyébként ott állt a téren Orbán Viktor kisbusza is, így valószínűleg a miniszterelnök végigkövette az eseményeket.

08:36 – Folyamatos a rendőri jelenlét és erős a Kossuth téren a zárás.

08:49 – A TEK a Szalay és a Hold utcában minden járókelőt igazóltat!

09:11 – Kiterjedt a TEK igazóltatási hulláma majdnem a Jászai Mari térig.

09:24 – 7 db. TEK-es terepjárót és 1 db. TEK-es harckocsiról számolt be egy olvasónk a Honvéd utca közelében.

10:06 – Megkezdődött a Parlament alakuló ülése.

10:17 – Megnyitotta Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését kedden délelőtt. Az Országgyűlés alakuló ülésével egy időben kezdődött a Civil Ellenzéki Kerekasztal tüntetése, 18 órakor pedig a Mi vagyunk a többség! tüntetése lesz a Kossuth téren.

10:33 – Az államfő köszöntötte az országgyűlési képviselőket és a 12 nemzetiségi szószólót, valamint bejelentette a megbízólevelek átvételét.

A jelenlévők ezután közösen elénekelték a Himnuszt.

 

Áder János korelnöknek kérte fel Turi-Kovács Bélát, akinek átadta az ülés vezetését. Az Országházba fokozott biztonsági ellenőrzés mellett léphettek be a meghívottak és az újságírók.

A Kossuth Lajos teret rendőrök állják körbe. Az újonnan megválasztott képviselők az Országház főlépcsőjén mentek be az épületbe.

A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának. Ezúttal az Országházban tartott istentiszteletet a Fidesz és a KDNP frakciója

A megszokott helyszín, a Hold utcai református templom helyett az Országházban tartott istentiszteletet a Fidesz és a KDNP frakciója az új parlament alakuló ülése előtt

– írja a 24.hu

10:41 – A beszédek közben azonban egy ponton a tüntetők elől elállt a rendőrsorfal, így bezúdultak a térre, egészen a lépcsőkig.

“Zúg a Viktátor, a Mocskos Fidesz, meg a Gyertek ki!”

Helyszíni tudósítóink szerint nem csak az Alkotmány utca, de a Vértanúk tere felől is még mennek be a térre az emberek, egészen a Parlament lépcsőjéig.

Fotó: Mérce

Rendőrsorfal a lépcső tetején (Fotó: Mérce)

A sajtón és a TV stábokon kívűl a Kossuth téren körülbelül 250-300 ember tüntet, ordítanak, dudálnak, fütyülnek, skandálnak. Mindeközben az Országházban a Fidesz már le is fotózkodott, miután részt vettek az ökumenikus istentiszteleten. Lázár Jánost sehol sem találjuk a képen.

A Fidesz-KDNP frakciójának tagjai az Országház fõlépcsõjén az Országgyûlés alakuló ülése elõtt (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

10:44 – Elindultak a tüntetők a Parlamenthez

10:46 –  Hadházy nem teszi le most az esküt, mert “éppen köztörvényes bűnözők is ezt teszik”

Az LMP-s Hadházy Ákos nyilatkozik a sajtónak a tüntetők mögött. Arról beszél, hogy trükkös volt a kormány, a rendőrkordont nem lehet lebontani. Arról is beszélt, hogy az ünnepinek mondott alkalommal nem hajlandó letenni az esküt, mivel szerinte aki felelős ellenzéki képviselő, annak ki kell találnia, hogyan lehet tiltakozni ez ellen a parlament ellen. Azt mondta, odabent éppen köztörvényes bűnözők is leteszik az esküt. Hadházy mellett a zöld dossziéjáról elhíresült ex-NAV-os, Horváth András látható.

10:50 – Az esti tüntetés programja

“Ma 18 órától lesz a nagytüntetés a Kossuth téren (nem lesz vonulás máshová), de szinte egész nap lesz tiltakozás a parlamenttel szemben. Koordinálunk a 10 órakor kezdődő tüntetés szervezőivel” – közölték az esti tüntetés szervezői.

A tüntetés fő célja a közlemény szerint: “Nem hagyhatjuk hogy Orbán korrupt rendszere miatt elveszítsük a szabadságunkat, az EU-s támogatásokat vagy hazánk helyét Európában.”

A felszólalók listáját is közölték. “A felszólalók kétharmada vidéki születésű és mind azt szeretnék, hogy jobban megértsük egymást hazánkban, Magyarországon.”

 • Hidvéghi B. Attila, a Romnet főszerkesztője
 • Lakatos Béla, Ács város polgármestere
 • Lukácsi Katalin, a “Viszlát kétharmad” aktivistája
 • Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló alapítója

A szervezők részéről felszólal:

 • Gulyás Balázs, aktivista
 • Gyetvai Viktor, diáktüntető
 • Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár

A tüntetésre Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író videóüzenetet küld, Galkó Balázs színművész verset mond.

10:52 – Az EBESZ szerint nem kéne kitiltani újságírókat a parlamentből

Az Index, a Hvg.hu és a 444.hu akkreditációját is megtagadta a parlament alakuló ülésének napjára Kövér László. A döntést hétfői közleményében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is kritizálta. „Az akkreditációt nem lenne szabad a kritikus riportok korlátozására használni” – mondta az EBESZ médiaszabadság-képviselője, Harlem Désir volt francia Európa-ügyi miniszter és a francia Szocialista Párt egykori első titkára.

10:53 – A Jobbik nem tudott kordont bontani, mert nincs kordon

Nyolc óra körül a Jobbik képviselői a Szent István-bazilikánál gyülekeztek, hogy kordont bontsanak. Tudósítónk nyolc zászlót számolt össze náluk. A jelek szerint sikerként könyvelték el, hogy nincs kordon.

10:57 – Egyenesen a parlament weboldaláról, íme:

napirend.PNG

 11:00 – A Mérce tudósítói szerint a környéken rengeteg rendőrautó van, elvileg 6 órától a parlamenti őrség elrendelte a Kossuth tér lezárását, kordonok azonban egyelőre nincsenek a tér körül.

A kordonok egyelőre összecsomagolva várakoznak (Fotó: Mérce)

11:06 – Élőlánc formálódik a Parlament körül

A jelenlévők elkezdték megfogni egymás kezét.

11:12 – Az ülés most folytatódik.A korjegyzőkből és a korelnökből álló testület megvizsgálta a többi képviselő és a szószólók mandátumát, és mindent rendben talált. A mandátumokat az Országgyűlés vita nélkül igazolta. 189 igen szavazat született, 10-en nem szavaztak. Ez a 10 fő feltehetően a DK-frakció, illetve a távollévő LMP-s Hadházy Ákos.

11:25 – Megafonban mondta valaki, hogy most tesznek esküt a képviselők. Ekkor jött a skandálás, majd ismét a megafonból meghallgathattunk egy követhetetlen és khm, szakmailag nem túl acélos minielőadást arról, hogy az alaptörvény érvénytelen, meg valamit még a magyar államról.

11:27 – Folyamatosan érkeznek a tüntetők a Kossuth térre. Becslések szerint kb. 8-900 ember demonstrál. Nagy a rendőri jelenlét. Közben a Kossuth téri metrókijáratnál a TEK rendőrei igazoltatnak szúrópróbaszerűen járókelőket és tüntetőket is.

 11:30 -Áder János államfő felszólalásával folytatódik az ülés. A köztársasági elnök először is hangsúlyozta, hogy a választáson eldőlt, ki kerülhet kormányra, ki kerül ellenzékbe, az eredményét mindenkinek tiszteletben kell tartani. “Az új parlament és az új kormány legitimációja megkérdőjelezhetetlen.”

 

11:44 – Áder beszólogat az EU-nak!

Áder János szerint az Európai Unió néhány vezetője mintha elveszítette volna iránytűjét. Szerinte az uniós közéletet a világos jövőkép hiánya, a kicsinyes vitákba feledkező politikusok, szellemi restség és unalomig ismételt közhelyek jellemzik. Úgy fogalmazott:

“Helmut Kohl még értette az alapító atyák üzenetét, érdemes lenne visszatérni a gondolataihoz. “Mi egy egyesült, demokratikus, polgárbarát, cselekvőképes és föderális alapvetésű Európát szeretnénk” – idézte az egykori német kancellárt.”

11:45 – Szünet az alakuló ülésen. 20 perces lesz. Aztán még megválasztják a parlament tisztségviselőit. Az élő közvetítés az alakuló ülésről itt.

11:56 – A tüntetők egy része a mélygarázs kijáratához ment

Az északi oldalra, hiszen biztos ott fognak majd kihajtani a képviselők. Az alakuló ülés egyébként még eltart egy ideig, szóval ha tényleg ott is mennek ki, akkor is odébb van az még.

12:07 – Folytatódik az alakuló ülés.

12:18 – A mélygarázsból kijövő autókat kifütyülik, bárki is üljön benne, Dupla rendőrsorfal a távozó vendégeknek

A déli oldalon a rendőrök dupla sorfallal választják szét a tömeget a kijáratnál, hogy kijöhessenek az – ahogy látom eddig – külföldi vendégek

13:01 – Schmidt Mária is megnézte a tüntetést, a tüntetők is megnézték Schmidt Máriát

A tüntetők pedig mondtak rá néhány csúnya dolgot. Végül a rendőrsorfal mögött kísérték ki:

 13:28 – Újra Kövér László a házelnök, kapott ellenzéki szavazatokat is

Turi-Kovács Béla korelnök bejelentette a titkos szavazás eredményét. Eszerint újra a fideszes Kövér László lett az Országgyűlés elnöke.

A számokból kiderül, hogy sok, feltehetően ellenzéki Kövér ellen szavazott. De Kövér azért kapott ellenzéki szavazatokat, hiszen a Fidesznek 133 képviselője van.

 • 182 képviselő vett fel szavazólapot és szavazott
 • 179 érvényes, 3 érvénytelen szavazat született.
 • 143 igen,
 • 35 nem szavazat,
 • 1 tartózkodás született.

A szokásjog alapján amúgy az ellenzék is megszavazza a kormánypárti tisztségviselőket, így a kormánypárt is az ellenzéki alelnököket. Vagyis a 35 nem szavazat számít formabontónak.

 13:39 – Parlament tisztségviselők.

 

A titkos szavazás után nyílt szavazással választják meg a képviselők a 6 alelnököt és a 13 jegyzőt. A szokásjog szerint a kormánypártiak támogatják az ellenzéki tisztségviselőket és fordítva. Azért különböző szavazatarányuk születtek így is.

 • Jakab István alelnök, Fidesz – 176 igen, 1 nem, 0 tartózkodás
 • Lezsák Sándor alelnök, Fidesz – 183 igen, 0 nem, 0 tartózkodás
 • Latorcai János alelnök, KDNP – 184 igen, 0 nem, 0 tartózkodás
 • Sneider Tamás alelnök, Jobbik – 176 igen, 1 nem, 1 tartózkodás
 • Hiller István alelnök, MSZP – 184 igen, 0 nem, 0 tartózkodás
 • Hende Csaba törvényalkotási alelnök, Fidesz – 180 igen, 1 nem, 0 tartózkodás

Az Országgyűlés jegyzői lettek: Bodó Sándor (Fidesz), Gelencsér Attila (Fidesz), Szűcs Lajos (Fidesz), Tiba István (Fidesz), Földi László (KDNP), Móring József Attila (KDNP), Szávay István (Jobbik), Szilágyi György (Jobbik), Hiszékeny Dezső (MSZP), Szabó Sándor (MSZP), Varga László (MSZP), Tordai Bence (Párbeszéd), Arató Gergely (DK).

13:45 – Szünet

14:01 – Délután kettő körülre az északi oldalról, a mélygarázs mellől hazamentek a tüntetők, a rendőrségi készenlét is megszűnt. A déli oldalon maradt a rendőrsorfalas folyosó, amivel a távozó vendégeket védik. Itt kb. 2-300 tüntető maradt.

 14:12 – A déli kapunál elindult Orbán autója, és a rakparton keresztül a mélygarázsba ment. A néhány tucatnyi tüntető átszaladt a garázs bejáratáig. Most várják, hogy Orbán elinduljon.

14:20 – Hende Csaba bizottsági elnök lett. A parlament a bizottsági rendszert is megalakította, és megválasztotta a bizottság tisztségviselőit és tagjait. Erről korábban állapodtak meg a pártok.A parlamentben 15 állandó bizottság működik, ebből 10-nek a kormánypártok, 5-nek az ellenzék adja az elnökét.

Külön szavaztak a legfontosabb bizottság, a törvényalkotási bizottság elnökéről.

A parlament 181 igen, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodással megválasztotta a posztra a fideszes Hende Csabát.

Kövér László azt is bejelentette, hogy a miniszterelnöknek felkért Orbán Viktor jelezte, hogy ma nem kíván hozzászólni az üléshez.

14:29 – Orbán lelécelt a Parlamentből.

14:33 – Egy időre elköszönünk, az esti tüntetéssel jövünk vissza majd

Az alakuló ülés véget ért, a tüntetések is gyakorlatilag befejeződtek. Viszlát fél hat körül ugyanitt, illetve ha valami addig is történik a Kossuth tér környékén jelentkezünk.

17:42 – Folyamatosan érkeznek a demonstrálók a Kossuth térre.

17:44 – Huszonöt perccel a hivatalos kezdés előtt pár százan, talán ezren lehetnek elszórtan a Kossuth téren és környékén. A rendőri jelenlét erős.

17:55 – A tüntetés felszólalói.

A tüntetésre videóüzenetet küld két Kossuth-díjas: Dés László zeneszerző, előadóművész és Parti Nagy Lajos író. Verset mond Galkó Balázs színművész.

Felszólalók: Hidvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője, Lakatos Béla, Ács város polgármestere, Lukácsi Katalin, a “Viszlát kétharmad” aktivistája, Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló alapítója.

A szervezők részéről felszólal Gulyás Balázs, aktivista, Gyetvai Viktor, diáktüntető.

Forrás: Az esemény Facebook-oldala

18:01 – A Magyar Nemzet szerkesztőségének egy része által készített hetilap, a Magyar Hang szamizdatnak szánt 0. számát az alkotmány utca sarkán árulják. Ára 500 forint.

18:03 – A készenlétiseket most vezénylik ki az Országház főbejáratához.

kép. 168ora.hu

18:07 – Folyamatosan gyűlik a tömeg. Kb. 2-2500 ember van a Kossuth téren.

18:09 – Nem tűrünk még 4 évig, tüntetünk a végsőkig! – fogadkozik valaki a transzparens tanúsága szerint.

 

18:11 – Több száz sisakos és pajzsos rendőröket is látni a Parlament oldalában, ha esetleg eldurvulna az este, de erre az eddigiek alapján fikarcnyi esély sincsen.

18:12 – Gyurcsány Ferenc DK elnök megérkezett a Kossuth térre, kb. 100 fő DK szimpatizánssal és pár DK-s képviselővel.

18:12 Új kedvenc transzparensünk így hangzik: Focistákat szülök. 

18.13 Az egyik fő szervező, Gyetvai Viktor szerint már tízezren vannak a Kossuth téren, de még várnak a kezdéssel.

18.15 – Most már annyian vannak, hogy elakad a tömegben a 2-es villamos.

18:16 – Zenével kezdenek. A Nem tetszik a rendszerrel.

18:17 – Soros pénz osztás is van.

18:18 – A választási csalás nem bűn, ha meggyónod – hirdeti egy transzparens. Eddig ez a kedvencünk.

 

18:26 – Kezdés!

Amiért a tüntetők elzavarták az oroszbarát, korrupt kormányt, mondja Gulyás Balázs a színpadról. De ott legalább volt vezetője az ellenzéknek, míg nálunk nincs, teszi hozzá. Az ellenzéki pártoknak meg kell egyezniük, hogy egy közös jelölt induljon a Fidesz jelöltjével szemben, mondja.

Ezzel el is indult a tüntetés.

18:28 – Megsaccolva kb. 20 ezren vannak a Kossuth téren és kb. 400 rendőr.

18:30 – Küldj levelet az MTVA vezetőségének! – kérjük a Parlament előtt tüntetőket. Az új Országgyűlés megalakulása alkalmából a Mi vagyunk a többség! csoport által a Parlament elé meghirdetett mai tüntetésen tovább terjed aHang! Ismét elmondjuk, mit lehet tenni a magyar közmédia átalakításáért, újabb állampolgári tettre ösztönözzük az MTVA működésével elégedetlen állampolgárokat. Az aHang digitális mozgósító platformon futó, a közmédia átalakításáért indított petíciót már csaknem 8500-an aláírták – ez már olyan szám, amely jelentősen megdobná az M1 Híradó nézettségét. De nem állunk meg a gyűjtéssel, és további akciókkal mutatjuk majd meg: kikényszeríthető a változás.

Az MTVA működésével elégedetleneket a tüntetésen arra biztatjuk majd, hogy ők is küldjék el együttműködő partnerünk, a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) által megfogalmazott nyílt levelet a magyar közmédia vezetésének. Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke május 3-án, a Sajtószabadság Világnapja alkalmából a közmédia székháza elé szervezett, sajtótájékoztatóval egybekötött akciónkon jelentette be, hogy a szervezet nyílt levelet küld az MTVA vezetőségének Orbán Viktor Kossuth-rádiós interjúinak kapcsán. A magyar közmédia elégtelen, jogszerűtlen működéséről, a magyar sajtószabadságra és az újságírókra leselkedő veszélyekről Hidvégi-B. Attila, a RomNet főszerkesztője, a közmédia egykori újságírója ejt majd szót a mai tüntetésen. Ő kéri meg a résztvevőket arra, csatlakozzanak a tömeges levélküldő akcióhoz. Teljen meg elégedetlenséggel az MTVA vezetőinek postafiókja! – hangzik az a közlemáény,y amelyet az aHang juttatott el szerkesztőségünknek is .

18:34 – Lukácsi Katalin: Orbán rendszere sem keresztény, sem demokrata

A moderátort leszámítva ő az első felszólaló. Azzal kezdi, hogy menjünk közelebb a Parlamenthez. “A mienk ez inkább, nem azoké, akik kétharmadnyian benn vannak.”

Lukácsi azt mondja, a tömeg harmadszorra bizonyítja, hogy pártállás nélkül szereti ezt az országot. Az pedig reményt ad, hogy sok a fiatal köztük. “A jövő a tietek, nem azoké, akik félelmükben a saját országuktól rendőrsorfal mögé bújtak”

Kötünk egymással egy szövetséget, ami erőt ad, hogy nem hagyjuk egymást és az országot cserben? Igen, ordítja a tömeg. “Nem adjuk fel, a mi kezünkben a szeretet hatalma van, nem a hatalom szeretetet”, idézi Márki-Zay Pétert.

Orbán rendszere se nem keresztény, se nem demokrata

mondta. Az országot nem Orbán védi meg, hanem mi.

Az Úrjézusnak mi lenne a véleménye arról, hogy gyerekes családokat lakoltatnak ki Kőbányán, hogy a TEK sporttelepet építsen oda? – teszi fel a kérdést. Aztán arra kér mindenkit, hogy támogassa a Magyar Nemzet-utód Magyar Hangot.

18:36 – Alakul továbbra is a tömeg, de a Kossuth téren még mindig van hely. Kb. 25-30 ezren lehetnek már. A Momentum és a Párbeszéd aktistái is jelen vannak. A PM-től Szabó Tímeát, Szabó Rebekát és Karácsony Gergelyt is látták a téren. Bauer Tamás DK alelnök EU-s zászlóval van jelen. Kunhalmi Ágnes és Tóbiás József szocialista poltikusok is a tömegben várakoznak.

 

Bauer Tamás a DK alelnöke EU-s zászlóval a Kossuth téren./Kép. hvg.hu

Rovó Attila

 

 

18:41 – Mobilok a magasba!

A fotósokat hívják fel a színpadra, és tartanak egy “fényezést”, hogy megmutassák, mennyien vannak. “Mi vagyunk a többség”, skandálják a moderátor javaslatára.

18:43 – Jön a kihagyhatatlan “Orbán régen még ezt mondta” videó

Ezt játsszák be éppen a kivetítőn:

 18:47 – Gyetvai Viktor: Van egy álmom

Ahol nem kell félni, ha kimondjuk, ez nem egy valódi demokrácia. Ez egy személy hatalmi önkénye, társadalmi csoportok tudatos leszakítása,

feudalizmus, a kiszolgáltatottak elnyomása.

Ez ellen kell küzdeni, ez kemény munka, de most el kell kezdeni. Választani kell: cselekszünk, vagy kussolunk és elmegyünk.

Aztán kézfeltartás, ki ért egyet, és ki hajlandó cselekedni.

Közös nemzeti minimum kell, minden ellenzéki párttal, ezt egy hiteles csapatnak kell létrehozni. Volt már olyan személy a tüntetéseinken, aki ilyen. Remélem, lesznek társai, mondja Gyetvai.

Mutassátok meg, hogy Magyarország nem birkaország. Közösen megmutatjuk, hogy Orbán Viktor bukni fog.

18:54 – Parti Nagy Lajos videoüzenete

Rövid volt, a kormánykritikus többség mellett áll, ő is egyike azoknak, akiket listáznak, üzeni.

19:00 – “Mert nem vagyunk senkinek a bérencei”, egy adománydoboz jár körbe.

 

19:30 – Ennyi volt a jég/eső, kiderül, hogy a színpadtechnika egyben maradt-e

Sokan a téren maradtak, jó a hangulat, nemsokára kiderül, mi lesz most.