Folytatódik Budapest kivéreztetése: újabb fontos forrást vesz el a kormány!

0

A járványra hivatkozva, nem fizetné ki idén a buszvásárlásra ígért támogatást a kabinet – tudta meg a Népszava.

Ezzel hitelfelvétebe hajszolhatják a várost.

Nem fizetné ki a buszok cseréjére ígért 3,2 milliárd forintos támogatást a kormány Budapestnek, a koronavírus-járvány költségei miatt – idézi Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

A kormány tavaly júliusban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslata alapján, úgy döntött, hogy támogatja a fővárosi közösségi közlekedés autóbusz-járműparkjának cseréjét. A programra 3,2 milliárd forintot biztosított, és felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy kössön támogatási szerződést a BKV Zrt.-vel. Csakhogy az ellenzéki Karácsony Gergely győzelmét hozó önkormányzati választások után, már nem volt annyira sürgős a dolog – olvasható a cikkben.

A szerző megállapítja, hogy nem ez lesz az első járvány elleni védekezésre hivatkozó önkormányzati elvonás. A veszélyhelyzet kiváló lehetőség a helyi képviselő-testületek mozgásterének további szűkítésére. A gépjárműadó elvonása, az iparűzési adó szeptember közepéig történő befagyasztása, valamint a parkolás ingyenessé tétele ugyan minden településre egyformán vonatkozik, de a fővárosi és a kerületi önkormányzatok, illetve az ellenzéki vezetésű városok számára igazán nagy teher.

Az ellenzéki kerületi önkormányzatok egymás után kapják a 2020-as költségvetésbe tervezett fejlesztési támogatások elvonásáról szóló határozatokat. Ferencváros 400 milliótól, Józsefváros 1,125 milliárd forinttól esett el. S most következik a főváros 3,2 milliárdja – olvasható a Népszava oldalán.

Ha őszig nem jönnek új buszok, akkor a főváros közlekedési cége nem tud mit forgalomba állítani, hogy elvigye a legzsúfoltabb belvárosi részen az utasokat a metrófelújítás ideje alatt. Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint, pedig kényszerűségből felmerült a hitelvelvétel is. A másik alternatíva régi, használt buszok vásárlása lenne.