“Nincs tudomásom arról, hogy bármelyik kollégám megfertőződött volna” – nyilatkozta a vírusjárvánnyal kapcsolatban Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója az Index.hu-nak. A cégnél mindössze egy, nemrég Ausztriában járt dolgozó vonult önkéntes karanténba. Ha egy BKV-s, vagy vele egy háztartásban élő külföldön volt, vagy fertőzöttel érintkezhetett, illetve ha a vele egy háztartásban élő személy karanténba kerül, akkor távolmaradási kötelezettsége van, amiről a BKV-t tájékoztatnia kell – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A járványhelyzet alatt egy akciótervhez igazodik a BKV, ami tartalmazza a szükséges óvintézkedéseket, a takarítási és fertőtlenítési rendelkezéseket, de benne van a védőmaszkok beszerzése és a tájékoztatók kihelyezése. Ennek része az is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester felfüggesztette a járatokon az elsőajtós felszállási rendszert, továbbá a járművezetők mögé szalagkordont húztak, hogy senki ne közelíthesse meg őket.

“Itt szeretném kiemelni azt is, hogy a munkavállalók a korábbi bérmegállapodás szerinti béremelést már a márciusi bérekkel megkapják”

– mondta Bolla. Mint a portálnak részletezte, több technikával, a kapaszkodóktól a vezetőfülke gombjaiig mindent naponta fertőtlenítenek a járműveken. A BKV a munkatársai részére pénteken megkezdte a gumikesztyűk, hétfőtől pedig a kézfertőtlenítők kiosztását.

A menetrendi módosítást, valamint a tanszüneti menetrend bevezetését a BKK, mint a BKV szolgáltatásainak megrendelője kezdeményezte, igazodva a járványügyi helyzethez, valamint a drasztikusan csökkenő utasszámokhoz. Egyelőre a budai villamosok a leginkább üresek, a pesti, külső lakótelepeket kiszolgáló buszok kihasználtsága a legmagasabb. További ütemezett kapacitáscsökkentésre is készülnek:

Ez kiterjed a hétvégi, majd az ünnepi menetrend bevezetésre, szükség esetén pedig ezeknek a menetrendeknek a szakaszos redukálására.

– nyilatkozta a vezérigazgató, hozzátéve, amíg központilag nem rendelnek el kijárási tilalmat, vagy a közösségi közlekedés leállítását, addig a BKV is szolgáltatni fog.