Fontos információk az előválasztásról

A 18-26 között tartott ellenzéki előválasztáson a cél, hogy Magyarország mind a 106 egyéni választókerületében legyen olyan jelölt, akire a kormányváltást akarók szavazhatnak 2022-ben.

Alakul az előválasztás végleges névsora: az 5 miniszterelnök-jelölt neve már biztosan ott lesz a szavazólapon és 189 egyéni jelölt is átesett már az ajánlóívek ellenőrzésén.

Márki-Zay Péter ajánlásainak ellenőrzésével is végeztek nemrég, így Dobrev Klára, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Fekete-Győr András neve mind ott lesz a szavazólapon.

Az egyéni körzeteket nézve ezek 72%-ában már végeztek az ellenőrzéssel, így 189 egyéni jelölt is már biztosra veheti a saját indulását a közelgő választáson. Összesen 263 jelölt adta le az összegyűjtött íveket.

Dobrev Klára a határidő lejárta előtt egy héttel már leadott 34 ezer aláírást a szükséges 20 ezer helyett, őt Jakab Péter követte 31 ezerrel. Kicsit később futott be Karácsony Gergely, de ő cserébe 41 ezer szignót adott le. Fekete-Győr, a Momentum jelöltje kivárt, közel 25 ezer szignót adott be ellenőrzésre. Márk-Zay zárta a sort, ő 33 ezer ajánlást szedett össze. A szignók ellnenőrzése szúrópróba-szerűen zajlik, telefonhívások formájában.

Az előválasztási kampány vitákkal folytatódik, amik közül a miniszterelnöki vitákat az RTL Klub és az ATV rendezi majd, az egyéni jelöltekét pedig 32 esetben a Partizán, sok esetben pedig helyben formálódnak vitapartnerekké a jelöltek.

Fontos:

az előválasztásra szeptember 18-26 között kerül majd sor.

 

via. hvg.hu