Fontos változás a jogosítványt megújításánál – Jó ha tud róla

0

Az idei évtől már nem az orvosi vizsgálat napja határozza meg a jogosítványok érvényességét, hanem a sofőr születési dátuma.

Meglepő változással szembesültek azok, akik idén év elején újították meg jogosítványukat. Eddig az orvosi vizsgálat, egészen pontosan az igazolás kiállításának napja határozta meg, hogy meddig lesz érvényes a jogosítvány.

Mostantól az egyszerűség kedvéért minden friss, illetve megújított jogosítvány a delikvens születésnapján jár le, de amennyiben valaki egy héttel a születésnapja előtt újítja meg jogosítványát, akkor egy hét híján egy évet el is veszít jogosítványa érvényességéből. Életkor, illetve egészségi állapot függvénye, hogy mennyi időre kaphatunk hosszabbítást, 50 éves korunkig akár 10, felette már csak 5, 60 felett 3, míg 70 felett csupán 2 évre szólhat a jogosítvány hosszabbítása. De ugyebár az a 70 év feletti, aki egy héttel születésnapja előtt újít, az ugyanúgy csak „két születésnapnyi”, jelen esetben 53 hétnyi hosszabbítást kap, mint az, aki akár a születésnapja utáni napon, így valóban két évig, kétszer annyi ideig élvezheti jogosítványát. Kivétel, hogy a 2 évnél rövidebb egészségügyi alkalmasság esetén továbbra sem a születési dátumhoz kötik a jogosítvány érvényességét.