Fosztogatás és rombolás Washingtonban: megrohamozták a Capitoliumot Trump támogatói – Lelőttek egy fosztogatót

Erőszakba fulladtak Washington D.C.-ben a Donald Trump melletti demonstrációk. A tüntetők rendőrökre támadtak és betörtek a Capitoliumba is. A rendőrség lőfegyverrel védi a képviselőház üléstermét, a szenátuséba már betörtek a tüntetők. Egy nőt lelőttek, a körülmények tisztázatlanok.

Fosztogatnak

New York Times arról ír, hogy a tüntetők nemcsak törni-zúzni kezdtek az épületben, hanem fosztogatás is indult. Szemtanúk szerint valaki ellopta a dalai láma képét az egyik irodából, míg egy másik tüntető letépett egy régi kínai tekercset a falról.

Lelőttek egy nőt

Lelőttek egy nőt a Capitoliumban, súlyos állapotban van – írja a CNN. Azt nem írják, hogy ki lőtt kire. Egyelőre arról tudni, hogy a képviselőház üléstermét védő rendőrök rántottak fegyvert.

Könnygázzal oszlat a rendőrség

Gázmaszkokat osztogatott a rendőrség a Capitoliumban rekedt politikusoknak, majd megkezdték a tömegoszlatást az üléstermekben könnygázzal.

Közben a tüntetők bejutottak a felsőház üléstermébe és az irodákba is.

Elszabadultak az indulatok Washingtonban: megrohamozták a Capitoliumot Trump támogatói

Ma számolja össze a kongresszus az elektori szavazatokat Amerikában és hitelesítik ezután Joe Biden győzelmét a 2020-as elnökválasztáson. A procedúra megkezdődött, Mike Pence alelnök pedig bejelentette: nem fogja blokkolni Joe Biden kinevezését. Frissítés: a Capitoliumba való betörés miatt az ülést felfüggesztették.

Donald Trump támogatói tüntetést szerveztek Joe Biden kinevezése ellen Washington D.C.-ben, a demonstráción maga az elnök is részt vett.

A rendőrség barikádokat állított fel a Kongresszus épülete, a Capitolium körül, de a tüntetők áttörték a kordont és rendőrökre támadtak.

A Capitoliumot lezárták és két épületet is evakuáltak körülötte.

Trump támogatói megrohamozták az épületet és bejutottak a Capitoliumba, ahol most az épületet védő rendőrökkel harcolnak.

 

 

Frissítés: felfüggesztették a kongresszus ülését, mely során Joe Biden elnökválasztási győzelmét deklarálták volna és elkezdték a képviselők kimenekítését. Mike Pence alelnököt és Charles Grassley szenátort már “biztonságos helyre” menekítették.

Frissítés (2.): Trump elnök békességre szólította fel támogatóit, mondván, hogy a rendőrök valójában az “ország legnagyobb támogatói.”  Több politikus is már “zendülésről” és “forradalomról” beszél, többek közt Mitt Romney republikánus szenátor is, aki az egészet “Trump hibájának” nevezte. Lövések nem dördülnek el, objektíven egyelőre aligha lehet forradalomról beszélni.

Frissítés (3.): a tüntetők megrongálták a Capitoliumot, üvegeket és ajtókat törtek be. Washington D.C. polgármestere kijárási tilalmat hirdetett.

Frissítés (4.): a tüntetők jelenleg a képviselőház üléstermét ostromolják, melyet a rendőrség elbarikádozott különféle bútorokkal. Fegyvert is rántottak, úgy próbálják megvédeni az üléstermet.

A szenátus üléstermébe bejutottak a tüntetők.

 

szenátus ülésterem tüntetés

 

Címlapkép: Getty Images