Frank Engel: “Európában mindenki undorodik Orbán Viktortól!”

0

Frank Engel szerint csak az uniós kifizetések leállításával lehetne megregulázni Orbánt.

A Fidesz magatartása néhány Orbán-hívő képviselőn kívül már mindenkit undorít a Néppárt 214 tagú európai parlamenti frakció­­jában – mondta el Frank Engel luxemburgi politikus a 168 órának.

Engel szerint kár új és új határidőket szabni a Fidesznek, hiszen egyiket sem tartja be. Szerinte

az uniós kifizetések megállítása lehet az egyetlen olyan lépés,
ami magatartásának megváltoztatására kényszerítheti Orbán Viktort.

 

“Évi ötmilliárd euróról van szó, ami a kormány által felhasználható források 15 százaléka. Orbánnak nagyon komoly gondjai támadnak, ha ez az összeg kiesik. És arról se feledkezzünk el:
magyar ügy azoknak a korrupciós vagy visszaélési eseteknek a fele,
amelyekkel az uniós hatóságok foglalkoznak. Nem kevesebb, mint a fele! Ez azt jelenti, hogy Magyarországon nagyon gyanús dolgok zajlanak”

– figyelmeztetett.

Engel szerint tűrhetetlen, hogy

“Orbán eljön (Brüsszelbe) mindenre rábólint, aztán hazamegy, és marad minden a régiben. Semmin sem változtat, semmit sem fogad meg a Néppárt kérései közül.”

És ennek most már biztosan lesznek következményei. Engel képviselők egy csoportjával együtt arra készül, hogy beterjessze az Európai Unióról szóló szerződés hetedik cikke szerinti eljárást Magyarországgal szemben (ez az a pont, amely szerint az unió a jogállamiság és az alapjogok rendszerszintű megsértése miatt felfüggesztheti egy tagállam szavazati jogát).

Napirenden fogják tartani a Fidesz néppárti tagságának ügyét is.

Engel elmondta: néhány képviselő személyes véleményét leszámítva már a Néppártban is mindenkit undorít a Fidesz magatartása az Állítsuk meg Brüsszelt! -kampány, a CEU elleni törvény és a civilek elleni fellépés miatt.

Engel szerint nevetséges az érvelés, hogy jobb, ha a Fidesz a pártcsaládon belül marad, mert ha kizárják, akkor elveszítik az esélyt, hogy befolyásolják a magyar kormánypárt magatartását.

“Volt a Néppártnak bármikor is igazi hatása a Fideszre? Volt-e olyan eset, amikor a Fidesz betartott volna bármilyen ígéretet? Volt-e olyan, amikor valamilyen fontos ügyben a magyar kormány megfogadta volna a Néppárt indítványát? Nem volt.”

– reagált.

 

 

olkt.hu/168ora.hu

 
[xyz-ihs snippet=”olkt”]