Friss: A Fidesz máris megszavazta a lakástakarékok kinyírását!!!

0

125 igen, 49 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül az Országgyűlés kedden már el is fogadta a lakástakarék-pénztárak (ltp) állami támogatásának megvonásáról szóló javaslatot, amelyet a fideszes Bánki Erik előző nap nyújtott be, és amelyet kivételes eljárásban tárgyaltak. A törvénymódosítás így már csak az aláírásra és a kihirdetésre vár, egy napra rá pedig – leghamarabb akár már szerdán – hatályba is lép az új szabály, amely szerint az állam mostantól nem támogatja az egyik legnépszerűbb lakáscélú megtakarítási formát. (A már megkötött szerződések persze még kifuthatnak, de az új szerződések mellé már nem jár állami pénz.)

A javaslat mellett a parlamenti vitán a fideszes Manninger Jenő és Bánki Erik szólalt fel, a kormánypárti politikusok nagy része meg sem érkezett a vita érdemi részére. A KDNP egyáltalán nem szólalt fel, a beszédekben sokat emlegetett Rogán Antal nem jelent meg. Mivel azonban az ellenzék kihasználta a rendelkezésre álló időt, a szavazásra beesett kormánypártiak még hosszan hallgathatták az ellenzéket.

Manninger egyrészt az elmúlt nyolc év előtti elmúlt nyolc év családpolitikai intézkedéseit ostorozta, másrészt elismételte a törvényjavaslat indoklását. Eszerint a lakástakarékok nem mutatnak olyan eredményeket a lakáspiacon, mint kezdetben, emellett a szolgáltatók “extraprofitra” tesznek szert. A kormány ezért ennek a támogatását megvonja, és inkább új és hatékonyabb elemeket vezet be.

Korábban elhangzottak a lakástakarék ellen olyan kormányzati érvek is, hogy abból sokszor “szaunák és medencék épülnek”, új lakások nem annyira. Érdemes helyette inkább a kormány újabb, államilag támogatott megoldásait népszerűsíteni, például a csokot és a nokot.

A javaslatot benyújtó fideszes Bánki Erik a vita végén röviden felszólalt. Szerinte annyi hülyeséget hordtak össze ebben a vitában, hogy fárasztó volt hallgatni is. Az ellenzék csak a bankok érdekeit védi a magyarok érdekeivel szemben. Ahogy elmondta:

Szó sincs arról, hogy megszüntetnék a lakástakarékokat. Csak AZ ÚJ IGÉNYLÉSEKHEZ MÁR nem lesz hozzá állami támogatás.

Inkább arról kellene beszélni, hogy a lakástakarékos cégek miért nem tudtak úgy működni, hogy állami támogatás nélkül is életképesek legyenek. Bánki szerint ez az állami pénz továbbra is lakáscélra megy, így az embereknek semmilyen kára vagy vesztesége nem származik ebből a javaslatból. Egyetlen egy dolog történik: az extraprofit nem a hitelintézetekhez vándorol majd, hanem az emberekhez, mondta Bánki Erik.

 

 

olkt.hu/MTI