Friss: A keresztény Fidesz nem támogatta a menekült gyerekek védelméről szóló dokumentumot

0

A gyermekek jogairól szóló ENSZ-egyezmény elfogadásnak 30. évfordulóján az Európai Parlament egy állásfoglalást szavazott meg nagy többséggel, amelyben a gyermekeket fenyegető veszélyekre hívták fel a figyelmet.

Az elfogadott dokumentum felszólít a háborús övezetekben és a migrációban élő gyermekek jobb védelmére. Ezen belül azt szorgalmazzák, hogy kísérő nélküli gyerekek kapcsán a gyermekvédelemnek kell az elsődlegesnek lenni, nem pedig a migrációs politikának – írja az Index Eurológus című aloldala.

A Missing Children Europe nevű szervezet adatai szerint Európában 2014 és 2017 között több mint 30 ezer bevándorló, vagy menekült gyermek tűnt el.

A hatóságok határokon átnyúló rendőri együttműködés hiánya nagy kockázatot jelent ezen a gyermekek számára, mivel a nyomon követés és a nyomozás általában a nemzeti határokon végződik. Az eltűnt migráns gyerekek nagy részét egy héten belül megtalálták, de sokan csak egy év alatt kerültek elő. Ugyanakkor tíz százalékukról soha többet nem érkezett hír. A jelentések mindenhonnan azt erősítik meg, hogy az ilyen gyerekek felkutatására a hatóságok nem sok energiát fordítanak.

Az európai parlamenti képviselők elítélik a gyermekek elleni erőszak minden formáját, ideértve a kényszerházasságot, a női nemi szervek megcsonkítását, az emberkereskedelmet, a pszichológiai erőszakot, és sürgetik az EU valamennyi országát, hogy dolgozzanak ki új stratégiákat a szexuális erőszak és a gyermekbántalmazás felszámolására.

Az állásfoglalásban kitértek a háborús övezetben lévő gyermekekre is. Leszögezték, hogy a Szíria északkeleti részén fogva tartott külföldi terrorista harcosok gyermekeit állampolgárságuk országa szerint vissza kell telepíteni, miközben figyelemmel kell lenni sajátos helyzetükre. Az előbbieken túl a különösen nehéz helyzetben lévő gyerekek közé sorolták a fogyatékossággal élő gyermekeket, a bevándorlók, az LGBTI-szülők és a bebörtönzöttek gyermekeit.

A Parlament felszólítja továbbá az összes EU-tagországot, hogy garantálják minden gyermek számára a befogadó oktatáshoz való jogot, ideértve az életkornak megfelelő nemekkel és szexualitással kapcsolatos információkat. Az állásfoglalás kiemeli a gyerekek jelentős szerepet, amellyel a politikát is képesek alakítani. Példaként említik az éghajlatváltozás elleni tüntetések mozgósító hatását.

Az EP 495 igen szavazattal, 58 ellenében, 87 tartózkodás mellett fogadta el a szöveget. A Fidesz képviselői tartózkodtak – mutat rá a hírportál.

via. Eurológus