Friss: Lengyelország mégis átadja a MIG-29-es vadászgépeit az amerikaiaknak, hogy aztán az ukrán légierő használhassa őket

A lengyel kormány keddi közleménye szerint kész azonnal és ingyen az amerikai hadsereg ramsteini bázisára telepíteni az összes MIG-29-es vadászgépét.

Egyben felszólították a többi NATO-tagállamot, hogy ha vannak MIG-29-es gépei, cselekedjenek hasonlóan. A MIG-29-es vadászgépeket az ukrán légierő fogja használni az orosz invázió visszaverésére.

Egyben a lengyel kormány megkéri az Egyesült Államokat, hogy biztosítsanak nekik hasonló védelmi képességű gépeket, és egyben készek új gépek beszerzéséről is tárgyalni.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hétvégén a moldovai látogatásán beszélt arról, hogy már tárgyalnak a lengyelekkel arról, hogyan tudnák átadni a vadászgépeiket az ukránoknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton egy videókonferenciák kérte arra az amerikai törvényhozókat, hogy szerezzenek nekik használt orosz vadászgépeket a kelet-európai szövetségeseiktől, ugyanis az ukrán pilóták ezekhez vannak kiképezve.

 

 

 

(via Guardian)