FRISSÍTVE: Kiverte a biztosítékot az ukránok, a szlovákoknál, a románoknál és a horvátoknál és diplomáciai botrányt robbantott Orbán Viktor “Nagymagyarország” sálja, bekéretik a magyar nagykövetet

Nagy visszhangot keltett Orbán Viktor miniszterelnök görög–magyar meccsen viselt sálja, amelyen a történelmi Magyarország térképe látható. Az ukrán külügyminisztérium sem hagyta szó nélkül a látottakat, be is hívják az ukrán külügyminisztériumba a magyar nagykövetet, Íjgyártó Istvánt. Reagált a miniszterelnök.

„A revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlődéséhez”

 

– írta közösségi oldalán Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

 

A diplomata azt nehezményezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sálban jelent meg Magyarország Görögországgal vívott barátságos futballmérkőzésén.

 

A magyar nagykövetet (Íjgyártó István – a szerk.) be fogjuk hívni Ukrajna Külügyminisztériumába, hogy tájékoztassuk őt Orbán Viktor cselekedeteinek elfogadhatatlanságáról

– tette hozzá az ukrán külügyi szóvivő.

 

 

 

Horvátország reagált

Mint arról korábban beszámoltunk, a horvát kormányfő a helyi sajtónak elmondta: nem látta azt a videót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök Nagy-Magyarország-sálat visel.

Ugyanakkor elmondta:

„Ami a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció.”

 

A horvát államfő, Zoran Milanovics azonban azt mondta, nem kellene reagálni Orbán Viktor ezen „lépésére”.

Szerinte a szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb.

 

Zoran Milanović
Horvátország elnöke./Kép. letenyemedia.hu

 

 

Érzéketlen megnyilvánulásról beszél a szlovák külügyi államtitkár

A szlovák külügyminisztérium államtitkára, Andrej Stancík, az OľaNO képviselője szerint a magyar miniszterelnök megnyilvánulása rendkívül érzéketlen, különösen az ukrajnai háborúra való tekintettel, ugyanis Oroszország birtokba vette az ország területének egy részét.

Az Új Szó szerint Stancík hangsúlyozta:

 

„Szlovákia egy független és szuverén állam, nem pedig Magyarország része.”

 

Hozzátette, hogy nem tudja elképzelni, hogyan kerülhetett Orbán nyakába egy ilyen, Szlovákiára nézve sértő sál.

Az ilyen jellegű történelmi revizionizmus manapság rendkívül veszélyes

– tette hozzá a képviselő.

 

Andrej Stancík, szlovák külügyi államtitkár az OľaNO képviselője./Kép. EPA

 

 

Helytelenítik a románok

A román külügyminisztérium is kommentálta a történteket.

Közölték a bukaresti magyar nagykövettel, hogy „határozottan helytelenítik” Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusát.

A külügyi tárca hétfő esti közleménye szerint a magyar kormányfő magatartása „nyilvánvaló ellentétben áll a nyitottság és a kétoldalú párbeszéd újraindításának légkörével, amely a román külügyminiszternek a magyar hivatali kollégájával, illetve a magyar kormányfővel folytatott budapesti egyeztetéseit jellemezte”.

A külügy hangsúlyozta, „minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan”, ellentétes a jelenlegi valósággal, és szembemegy a Románia és Magyarország által a román–magyar jószomszédi viszonyt szentesítő, 1996-ban Temesváron aláírt szerződésben, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodásban vállalt kötelezettségekkel – írja az Új Magyar Szó.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter./Kép. Transtelex

 

 

 

A meccsen készült videót Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalára is feltöltötte, amit alább tekinthetnek meg:

 

Reagált a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán fejtette ki véleményét az esettel összefüggésben. Szerinte nem szabad belelátni a dolgokba olyat, ami nincs.

A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!

– írta bejegyzésében a magyar kormányfő.