Frontális támadást indítottak a nyugdíjasok a kormány ellen!

0

Hatpontos követeléscsomagban szedte össze a Magyar Szakszervezeti Szövetség azokat a feltételeket, amelyeket szerintük mindenképpen teljesítenie kell a kormánynak a nyugdíjasok érdekében. Szerepel köztük az alapnyugdíj is – számolt be az Az én pénzem.

Hatpontos követeléscsomagot készített a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) nyugdíjas tagozata az idősek helyzetének jobbítására, a nyugdíjas nyomor felszámolására. A mintegy 130 ezer tagot képviselő szövetség szerint sürgősen meg kell változtatni azt az igazságtalan és a kormány előnyére ügyesen konzervált állapotot, amely miatt nyugdíjasok milliói joggal érezhetik, rendre becsapják őket – mondta Juhász László.

A nyugdíjas tagozat elnöke szerint végtelenül felháborító, hogy a kormány a gazdasági növekedés, a várható infláció és a béremelések mértéke alapján megfogalmazott követelések ellenére, 3,5 százalék – vagy még több helyett – megint csak 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel szúrja ki az idősek szemét.

Igaz, ígérik, majd év végén kompenzációként megint odaadják a különbözetet. Juhász szerint, ez azt jelenti, hogy ismét a legszegényebbek, a legkiszolgáltatottabb réteg hitelez a kormánynak, amely aztán kamat nélkül, egyfajta kegyként adja majd év végén azt, ami egyébként minden hónapban járna.

A MASZSZ nyugdíjas tagozata szerint, a kormánynak be kell vezetnie az alapnyugdíjat, ami a nyugdíjas létminimum mindenkori összegének felelne meg. Az alapnyugdíj azoknak járna, akik legalább húsz évet Magyarországon dolgoztak, ám a ledolgozott évek és a befizetett járulék alapján járó „munkanyugdíjuk” összege nem éri el a nyugdíjminimumnak, 28 500 forintnak a kétszeresét. Az ő havi járadékuk az alapnyugdíjból és a szerzett munkanyugdíjukból állna össze – magyarázta Juhász László.

A tagozat elnöke elmondta, idős emberek százezreinek havonta dönteniük kell: a nyugdíjukból rezsit fizetnek, élelmiszert vásárolnak vagy kiváltják a gyógyszereket. Ez a helyzet tarthatatlan – szögezte le az elnök. Éppen ezért, a MASZSZ a többi nagy nyugdíjas szervezettel is egyeztetett javaslatcsomagban is felszólítja a kormányt, hogy márciusig részletesen és tényszerűen mérje fel az idősek helyzetét, s kezdődjön el a felzárkóztatásuk, a nyomor felszámolása.

A szövetség elvárja – rögzítette is a követelések között –, hogy az évenkénti nyugdíjemelésnek a béremelés szintén számítási alapja legyen. A gazdasági növekedés alapjait ugyanis ennek az idős generációnak a tagjai rakták le, az eredményből nekik ugyancsak részesedniük kell – jelentette ki Juhász.

A szövetség azt is követeli, hogy a kormány öt éven belül zárkóztassa fel a nyugdíjakat az átlagbérek 70 százalékának megfelelő összegre.

via. azenpenzem.hu