Furcsaságokat tapasztaltak Kínában a WHO tudósai: így keresik a gócpontban Vuhanban a járvány kitörésének okait

Falus Ferenc szerint ha kiderül, hogy a vuhani laboratóriumban kísérleteztek a vírussal, annak rémséges következményei lesznek.

 

Hónapokon át tartó hercehurca után, több mint egy évvel koronavírus-járvány kitörése után végre újra betehették a lábukat a kínai Vuhan városába az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kutatói. A tudósok arra kíváncsiak, hogyan is jelent meg és terjedt el Vuhanban a rejtélyes vírus, amely rövid időn belül megbénította az egész bolygó életét.

 

De mégis mi az ördögöt lehet ennyi idő után kideríteni, és hogyan? A Blikk erre kereste a választ.

– Amikor a WHO kutatói a járvány kitörése után ott jártak, furcsa módon több dolog is hiányzott a jelentésükből. Bár akkor már 75 ezer megbetegedést észleltek Kínában, az ottani hivatalos statisztikák semmiféle iskolai járványról, egyetlen iskolai megbetegedésről nem számoltak be. A tünetek között a helyiek egyáltalán nem említették a WHO szakembereinek a szaglás és az ízlelés elvesztését – mondta dr. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos.

Mint hozzátette, „akadnak rések” a kínai hatóságok hitelességében, átláthatóságában.

– Nem tudjuk, hogy mikor voltak az első koronavírusos esetek, de az már biztos, hogy nem a vuhani piacon jelentkezett ez a mutáció. Kiderült az is, hogy a vírus már decemberben jelen volt Párizsban, így a járvány Kínában már október-november tájékán elkezdődhetett – mondta Falus.

A küldetés sikere most is nagyban múlik a kínai hatóságok együttműködésén.

– Rettentő nehezen engedték be a WHO delegációját, de most már ott vannak. Beszélhetnek szakemberekkel, kórházi orvosokkal, megnézhetik a kórházi dokumentációt, sok lehetőségük lesz arra, hogy új ismeretekre tegyenek szert. A 18 évvel ezelőtt SARS-járvány kitörésekor is eleinte titkolóztak a kínaiak, de utána minden adatot nyilvánosságra hoztak – reménykedett.

Ha azonban Kínának mégis van rejtegetnivalója, annak komoly következményei lehetnek.

 

Falus emlékeztetett: korábban az Egyesült Államok azzal vádolta a kínai kormányt, hogy ők szabadították a világra a halálos vírust.

– Sok bizonytalan történet kering a Vuhanban lévő víruslaboratóriumról; jó volna tisztázni, hogy onnan jutott-e ki koronavírus, akár biztonsági hiba vagy véletlen folytán. Ennek kiderítése világpolitikai kérdés. Ha kiderül, hogy a laboratóriumban kísérleteztek a vírussal, annak rémséges következményei lesznek.

 

Az sem mindegy ugyanakkor, hogy ha a vírus természetes úton jelent meg, milyen állat közvetítésével jutott át az emberre, hiszen ez a járványmegelőzésben lehet hasznos információ. A Kínában meghozott intézkedések elemzése pedig ahhoz segítheti hozzá a WHO-t, hogy kiderítsék: milyen kormányzati intézkedések segítik a járvány elfojtását, és mely szigorító intézkedések voltak feleslegesek.

A WHO 15 fős csapatából csütörtökön 13-an érkeztek meg Vuhanba, két főt Szingapúrban tartottak, mert pozitív lett az egyik koronavírus-tesztjük. A tudóscsoport többi tagja sem kezdheti meg egyelőre a munkát, mert két hét karantén vár rájuk.