Fürjes: 100 km/h-val száguldó HÉV-eket állítanak forgalomba hamarosan.

 

Az államtitkár azt ígéri, az 5-ös metróval átszállás nélkül lehet majd eljutni Csepelről Szentendréig.

Nagyszabású HÉV-fejlesztést jelentett be a kormány, a cél az volt, hogy gyorsabban, kényelmesebben, átszállásmentesen vagy csak kevés és könnyű átszállással jussanak el az utasok a munkába vagy az iskolába – mondta Fürjes Balázs a Magyar Nemzetnek.

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a lapnak kifejtette, hogy elsősorban korszerűsítenek és bővítenek, megújul a pálya, a megállók, a forgalomszervezés és az utastájékoztatás.

Fürjes közölte, hogy 2023 és 2025 között 54 akadálymentes, légkondicionált szerelvény áll forgalomba, ezek tágas, óránként 100 km-es sebességgel haladni képes vadonatúj HÉV-kocsik lesznek.

A csepeli és ráckevei vonalakat bevisszük a Kálvin térig, hogy elérjék a metróhálózatot, mint a szentendrei és a gödöllői HÉV. Az utolsó lépés az 5-ös metró megvalósítása az északi és déli HÉV-ek összekötésével a belváros és a Duna alatt. Egy jeggyel, átszállás nélkül Csepelről és Ráckevéről Szentendréig, vagy tetszés szerint átszállva a metróra a Kálvinon, Astorián vagy a Nyugatinál”

– mondta az államtitkár, aki elárulta, hogy Vitézy Dávid vezetésével a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ nyílt európai uniós közbeszerzésen már kiválasztotta a tervezőket, bevonta a Városházát és az érintett önkormányzatokat, elmondása szerint 2022–23-ra meglesznek a kiviteli tervek és az engedélyek.

A teljes program több szakaszban évtizedes feladat – ha a nagyja elkészül 2030-ig, mindenki jól dolgozott” – mondta Fürjes.

Az államtitkár beszélt az állatkertben épülő Biodómról is, amely jelenleg befejezésre vár.

„Egyértelmű, hogy Budapestnek és Magyarországnak is az a jó, ha a főpolgármester képes rendben befejezni a budapesti állatkertet izgalmasabbá tevő, a családoknak, gyerekeknek, idelátogatóknak élmény nyújtó Biodóm beruházást. Ez egy hatalmas üvegbuborékban kiépített dzsungel lenne, egzotikus növényekkel és állatokkal.

Ehhez a kormány negyvenmilliárd forintot biztosít a fővárosnak, minden beleszólás nélkül. Gólpasszt adtunk a fővárosi önkormányzatnak, csak be kell lőni a ziccert.”

Szintén „gólhelyzetnek” nevezte a 3-as metró felújítását.

„Tarlós István nagyon keményen tárgyalt a kormánnyal, elérte azt, hogy ennek a fővárosi beruházásnak a számláját teljes mértékben a kormány állja. Ez a kétszázmilliárd forint Karácsony Gergelynek is rendelkezésére áll, ez is csak egy ziccer, amit be kell rúgni, utána át lehet vágni a szalagot” – mondta az államtitkár, aki a Lánchíd felújításával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kormány ragaszkodni fog ahhoz, hogy se műemléki, se egyéb szempontból ne csökkenjen a hídfelújítás műszaki színvonala.