Gábor György: Putyin és az ő pincsije!

Putyin jó szokása szerint különféle interjúiban rendre hangot ad annak, hogy a Szovjetunió felbomlását tragédiaként élte meg, s hogy az államalakulat szétesése valójában a Szovjetunió nevet viselő történelmi Oroszország szétesése volt. A Szovjetunió volt KGB-s tisztjének álláspontja szerint (aki – nem mellesleg – a Szovjetunió Kommunista Pártjának betiltásáig, 1991-ig annak hű tagja maradt), pusztán csak a nevében Szovjetunió, ám valójában a történelmi Oroszország felbomlása a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája.
A Krím már bekebelezve, Ukrajna az orosz invázió küszöbén.
A testvéri tankok pedig épp Kazahsztánban dübörögnek.
Sok esetben ellentmondóak azok a hírek, amelyek Oroszország tényleges katonai erejéről számolnak be. Ám az orosz kiberháborús aktivitást illetően a szakértők véleménye megegyezik: Kínával együtt a legfelkészültebb és leggátlástalanabb szereplői a nemzetközi térnek.
Orbán hamarosan „valahol Oroszországban” ismét találkozik Putyinnal, hogy „személyesen egyeztessenek.”
Kell is, elvégre áprilisban választások lesznek Magyarországon. Tetszenek tudni, abban az országban, amelyet hosszú évtizedeken át névlegesen Magyarországnak hívtak, ám amely valójában a történelmi Oroszország részét képezte.

 

Szerző. Gábor György, filozófus.