Gáz van a vízben?

Súlyos, akár katonai következményei is lehetnek az északi gázvezetékek kilyukadásának.
A robbanások történtek a tengerben éppen ott, ahol az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek kilyukadtak. A két vezetékből összesen három helyről ömlik a gáz a tengerbe.
Ha bebizonyosodna, hogy katonai művelet történt, például orosz tengeralattjáró lőtte ki a vezetékeket, akkor annak nagyon súlyos következményei lennének.

Amennyiben kiderülne, hogy Oroszország hadserege rongálta meg a vezetékeket, akkor az azt jelenti, hogy a NATO (Dánia) és az EU (Dánia és Svédország) területén támadt fegyverrel infrastruktúrára.

Először a háború február 24-i kitörése óta nem ukrajnai célpontot támadott.

Rejtélyes üzemi balesetek miatt egyszerre mindkét, a Balti-tenger alatt húzódó orosz gázvezetékből, az Északi Áramlat 1-ből és 2-ből is szivárogni kezdett a gáz a tenger alatt. A szivárgás egészen látványos jelenség a felszínen, a felbugyogó gáz hatalmas örvényt kelt.

Nehéz számszerűsíteni annak valószínűségét, hogy a két gázvezeték egyszerre szenvedjen olyan kárt, amit még az üzemeltető cég is “példátlanként” jellemzett, ezért egyből fel is merült a szabotázs lehetősége, amit a hatóságok egyelőre nem is zártak ki, írja a BBC. A brit közműsor-szolgáltató jelentése szerint a meghibásodásnak nem lesz azonnali hatása az európai gázellátásra, mivel az Északi Áramlat 2-t Oroszország ukrajnai háborúja miatt be se üzemelték, és jelenleg az Északi Áramlat 1-en se jön gáz,