Több mint kétmilliárdos osztalékot fizettek Orbán apjának bányacégei

0

Jól mentek tavaly az Orbán Viktor apjának tulajdonában lévő kőfejtő cégek, a Nehéz Kő Kft., a Gánt Kő Kft. és a Dolomit Kőbányászati Kft. is növelni tudta a profitját 2018-ban a most megjelent éves beszámolók szerint.

AZ ORBÁN GYŐZŐ TULAJDONÁBAN LÉVŐ CÉGEK ÖSSZESEN 2,32 MILLIÁRD FORINT OSZTALÉKOT FIZETTEK A TAVALYI ÉVÜK UTÁN, TÖBBET, MINT AMENNYI PROFITOT TERMELTEK.

A legjobban teljesítő Orbán-bányacég, a Dolomit Kőbányászati Kft., amelyet Orbán Győző üzlettársaival együtt tulajdonol, egy év alatt 1,6-szorosára növelte az árbevételét, 2018-ban több mint 4,64 milliárd forint bevétele volt az egy évvel korábbi 2,84 milliárd után, a cég nyeresége pedig kis híján egymilliárd forinttal nőtt. Az 1 921 123 000 forint profitot pedig a tulajdonosok ki is vették osztalékként.

A Dolomit Kft.-ről nemrég az a hír járta, hogy a nagy keresletre tekintettel megtízszerezné a kitermelését, így évente egymillió tonna követ bányászna ki Gánt mellett.

A Nehéz Kő és a Gánt Kő se teljesített rosszul, előbbi a 2017-es 1,7 milliárdos árbevétel után tavaly 2,3 milliárd forintot keresett, ebből pedig 304 millió forintos profitot tudott elkönyvelni. Ahogy azt korábban a Direkt 36 megírta, a Nehéz Kő vette át a fentebb emlegetett Dolomit Kft. szállítmányozási feladatait, és például Mészáros Lőrinc cégeinek beszállítójaként vett részt uniós pénzből finanszírozott állami építkezéseken. A cégben egy ideig Orbán Győző mellett a miniszterelnök öccse, Orbán Áron is tulajdonos volt, de ő nemrég kiszállt.

Orbán apja a Nehéz Kő Kft.-ből 400,875 millió forint osztalékot fizetett ki magának, egy részét az eredménytartalékból, hiszen a nyereségből nem jött össze ennyi.

A Gánt Kő Kft. szintén egész jól zárta az évet, mert bár visszaesett a bevétele (406 millió forintról 283 millióra), viszont míg 2017-ben még 23 milliós mínuszban volt a cég, tavaly 7,07 milliós nyereséggel zárt. Ez a cég nem fizetett osztalékot.

Forrás:https://fuggetlenhirek.info/2019/06/01/tobb-mint-ketmilliardos-osztalekot-fizettek-orban-apjanak-banyacegei/?fbclid=IwAR3HBvkKDhX0jdqp0gEztNXVX1lytdgjNNae6xRuT6b_1xC5pp1il3W8VXE