Gazprom: Az utolsó európai útvonalon is leállhat az orosz gázszállítás a jövő héten

Akár teljesen le is állhat november végétől az Ukrajnán keresztül Európába menő orosz gáz szállítása – jelentette be a Gazprom. Az orosz állami gázvállalat, amely a világ legnagyobb földgáz-kitermelője, közölte, hogy először csökkentik, de akár teljesen el is zárhatják a vezetéket, mert nem látják biztosítottnak, hogy a tranzitgáz célba ér – írja az Euronews.

A Gazprom szerint Ukrajna nem továbbítja teljes egészében a tranzitgázt Moldovába. Számításaik szerint Ukrajna eddig 52,52 millió köbméter Moldovának szánt gázt nem küldött tovább. “A vezetékbe betáplált gázmennyiség nem egyezik meg az ukrán-moldovai határon átadott mennyiséggel” – írja a cég közleményében.

“Amennyiben a moldovai fogyasztók számára az Ukrajnán keresztül történő tranzitegyensúly-hiány továbbra is fennáll, a Gazprom november 28-án 10 órakor megkezdi a Szudzsa tranzitpontra történő gázszállítás volumenének csökkentését” – áll a cégóriás közleményében.

Az ukrán gázhálózat-üzemeltető visszautasította a Gazprom vádját. “Ez a tények durva elferdítése annak igazolására, hogy tovább csökkenthessék az európai országokba irányuló gázszállításokat” – mondja a Gas TSO, az ukrán gázhálózat-üzemeltető. A területén dúló háború ellenére szerintük Ukrajna február vége óta mintegy 15,6 milliárd köbméter orosz földgázt szállított Nyugatra.

Májusban azonban leállt a földgáztranzit az Oroszországhoz csatlakozott luhanszki területen. Emiatt a lehetséges maximális napi 109 millió köbméter helyett csak alig több mint 40 millió köbméter földgáz áramlik naponta Oroszországból Ukrajnába, illetve a nyugati megrendelőkhöz.

Felértékelődhet Magyarország helyzete

Az orosz cég jelenleg napi mintegy 43 millió köbmétert küld Európába Ukrajnán keresztül – ez az utolsó megmaradt útvonal a nyugat-európai piacokra. Ha ezen leáll a tranzit, akkor az egyetlen gázvezeték, mely Oroszországból Európába tart, a Török Áramlat marad, amelyik Magyarországig szállít földgázt. Ez pedig vészhelyzetben felértékelheti a magyar hálózatot is.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a Gazprom október 1-től 30 százalékkal – 5,7 millió köbméterre – csökkentette a Moldovába irányuló napi gázmennyiséget, miközben a köztársaság szükséglete 8,06 millió köbméter. Az orosz gázvállalat ezt az Ukrajnán keresztül történő tranzit korlátozásával kapcsolatos technikai problémákkal magyarázta.

Novemberben Moldova gázszükségletének csak a feléhez jutott hozzá. Ezért csökkenteni kellett a fogyasztást, nem szállítottak gázt a Dnyeszter menti régióba, ahol így a legtöbb ipari vállalat kénytelen volt leállni.

Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy decemberben a köztársaság az októberihez hasonló mennyiségben kíván orosz gázt importálni.